The Boy Behind the Door (2020)

Recensie The Boy Behind the Door CinemagazineRegie: David Charbonier, Justin Powell | 88 minuten | thriller, horror | Acteurs: Lonnie Chavis, Ezra Dewey, Kristin Bauer van Straten, Scott Michael Foster, Micah Hauptman, Rich Ceraulo Ko, Anna B. Shaffer, Alfredo Tavares

Op weg naar hun Little League-wedstrijd (jeugdhonkbal voor wie niet zo thuis is in de wereld van de Amerikaanse sporten) oefenen de twaalfjarige Bobby en zijn beste vriend Kevin nog wat worpen in het bos. Kevin gaat een verloren bal zoeken, maar komt niet meer terug. Bobby gaat kijken waar zijn kameraad blijft en wordt wakker in de kofferbak van een auto, naast een onheilspellend huis in niemandsland. Hij weet te ontsnappen en wil hulp gaan halen als vanuit de groezelige kelder van het huis plots een ijselijke noodkreet klinkt. Bobby besluit Kevin zelf te bevrijden en begint aan een reddingsmissie in het donkere huis. Maar hij is niet alleen…

De gruwel in ‘The Boy Behind the Door’ zit hem niet in het paranormale, maar in het alledaagse. Het is tekenend dat ‘America’s national pastime’, zoals honkbal vaak wordt omschreven in de Verenigde Staten, hier geen baken van kinderlijke onschuld is, maar het begin vormt van een gruwelijke beproeving. Gaandeweg de film verandert ‘The Boy Behind the Door’ in een kat- en muisspel waarbij de grens tussen prooi en slachtoffer langzaamaan vervaagt. Denk aan een morbide versie van ‘Home Alone’ in het kwadraat.

Het thema kameraadschap, pure vriendschap die kenmerkend is voor de levensfase waarin de problemen, zorgen en vaak geestdodende beslommeringen van de volwassen alledag nog geen vat hebben op je bestaan, speelt een centrale rol en heeft in deze film raakvlakken met de werken van Stephen King. Vooral de geest van ‘It’ schijnt soms prominent door in het verhaal. Alleen hebben de kinderen in ‘The Boy Behind the Door’ te maken met al te menselijke monsters van vlees en bloed in plaats van met een bovennatuurlijke verschijning die zich meestal manifesteert als diabolische gruwelclown.

De jonge hoofdprotagonisten leveren een aardige acteerprestatie en nemen, in tegenstelling tot de meeste ‘slachtoffers’ in thrillers en horrorfilms, hoofdzakelijk verstandige en goed beredeneerde beslissingen. Een minpuntje is dat de makers soms (te) opzichtig leentjebuur spelen bij betere genreparels als ‘The Shining’ en ‘Don’t Breathe’. Dit neemt niet weg dat ‘The Boy Behind the Door’ een behoorlijk strakke, goed gedoseerde en bij vlagen intense thriller met enkele stevige horrorelementen is.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 november 2021
VOD-release: 10 maart 2022
DVD-release: 16 maart 2022