The Boynton Beach Club – Boynton Beach Bereavement Club (2005)

Regie: Susan Seidelman | 105 minuten | drama, komedie | Acteurs: Joseph Bologna, Dyan Cannon, Len Cariou, Sally Kellerman, Michael Nouri, Brenda Vaccaro, Renée Taylor, Mal Z. Lawrence, Ashley Blackwell, Evelyn Brooks, Serita Butwin, Luis Chao, Irene B. Colletti, Janice Hamilton, Keith Hudson, Damaris Justamante, Kate Karpinski

Rijke oudere mensen die genieten van het leven in Florida, hebben in hun leven ook hun hoogte- en dieptepunten. De Boynton Beach Club is een resort waar activiteiten georganiseerd worden voor ouderen in de woonomgeving, zoals kaarten, dansen en bingo’s. De ouderen komen hier samen om met elkaar te genieten van de oude dag en om eenzaamheid te voorkomen.

De Boynton Beach Club heeft ook een speciale rouw-groep. In deze groep treffen lotgenoten elkaar om met elkaar door deze moeilijke tijd heen te komen. Zo zijn er speciale therapeutische gespreksgroepen, maar ook gezellige activiteiten. De hoofdpersonen in deze film leren elkaar kennen bij deze rouwgroep. Maar in de praktijk blijkt het rouwen al snel plaats te maken voor een groep, waar het misschien wel mogelijk is om een leuke nieuwe partner te vinden.

De film slaagt er in komedie en drama te mixen. Geen gemakkelijke opgave. De personages zijn levensecht, maar tegelijkertijd ook karikaturen. Zo zien we vrouwen die er altijd jonger uit willen zien, de populaire man die nog steeds iedere vrouw probeert te verleiden, maar ook de verlegen, onhandige oudere man, die nog helemaal niet voor zichzelf kan zorgen. Dapper proberen zij, naast het verdriet om hun verlies, toch nog wat van het leven te maken. En in dit opzicht is deze film dan ook een grote inspiratiebron voor de oudere kijker. Ook de vrolijkheid die de film uitstraalt, doet goed. De zonnige bestemming maakt de film lekker luchtig om naar te kijken.

Jammer is wel dat het verdriet van het verlies van een dierbare af en toe wordt gebagatelliseerd, of wel heel makkelijk op de achtergrond raakt. Dit maakt dat het niet altijd herkenbaar zal zijn. Bovendien is het rijke leven in Florida ook niet aan een ieder besteed. Hiervoor wordt wel naar balans gezocht. Zo is er een scène waarin kleinkinderen de confrontatie aangaan, alsmede een scène van een dochter die hoort dat haar vader weer een vriendin heeft, terwijl haar moeder nog niet zo lang geleden is overleden. Komische scènes zijn er in overvloed, bijvoorbeeld tijdens een nieuwe eerste date, of bij de eerste nieuwe overnachting met een partner.

‘Boynton Beach Club’ is een gezellige film die nieuwe thema’s leuk weet te brengen en er goed in slaagt om drama en komedie in één film op een natuurlijke wijze te verenigen.

Sharon Vonk