The Boys & Girl from County Clare – The Boys from County Clare (2003)

Regie: John Irvin | 90 minuten | komedie, musical | Acteurs: Bernard Hill, Charlotte Bradley, Andrea Corr, Stephen Brennan, Eamonn Owens, Malachy Bourke, Brendan O’Hare, Ian Shaw, Leslie Bingham, Colm Meaney, Shaun Evans, Philip Barantini, Frank Twomey, Emmet Kirwan

De Engelse John Irvin (‘City of Industry’, 1997) heeft deze film, waarin komedie, drama en zang centraal staan, geregisseerd. De hoofdrollen gaan naar Bernard Hill en Colm Meaney. Hill, bekend van zijn rol als Theoden in ‘The Lord of the Rings’ speelt de rol van John Joe in ‘The Boys & Girl from County Clare’. Naast Meaney (“Star Trek: Deep Space Nine” en ‘Layer Cake’) is een ander bekend gezicht die van Andrea Corr. Hoewel zij ook in een aantal andere films heeft geacteerd (‘Evita’, 1996) is zij vooral bekend als zangeres van de Ierse rock/pop-band The Corrs. En dat komt haar deelname aan deze film zeker ten goede.

‘The Boys & Girl from County Clare’ weet de kijker vanaf het begin af aan te raken. De personages slepen je mee het verhaal in. Door alle acteurs wordt een ontzettend realistisch en overtuigend beeld neergezet waardoor je je als kijker goed in het verhaal kan inleven. De emoties van de verschillende karakters worden eveneens goed weergeven. Verder is de muziek in de film schitterend en de deuntjes blijven lang na afloop nog hangen. Ook de sfeer in de film is erg meeslepend.

Hoewel ‘The Boys & Girl from County Clare’ een mooie film is, is het waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd. Als kijker zul je toch een bepaalde interesse in Ierland, de cultuur en muziek van dit land moeten hebben om er echt enthousiast over te zijn. De sfeer in deze film is daar namelijk volledig op ingesteld. Wanneer je hier echter iets mee hebt of er in geïnteresseerd bent, zul je als kijker ontzettend verrast en geïntrigeerd zijn door deze aangrijpende film.

Het enige minpuntje dat te constateren is, is dat het verhaal vrij voorspelbaar is. Hoewel er af en toe een onverwachte wending in voorkomt, zullen de meeste kijkers de verhaallijn snel doorhebben. Toch zal dit het kijkplezier niet wegnemen. Het hoge tempo en de juiste afwisseling tussen drama, komedie en muziek maken deze film helemaal af. Een film die je met een goed gevoel achterlaat.

Charlotte Visser