The Boys in the Boat (2023)

Regie: George Clooney | 124 minuten | biografie, drama, sport | Acteurs: Joel Edgerton, Callum Turner, Peter Guinness, Sam Strike, Thomas Elms, Jack Mulhern, Luke Slattery, Bruce Herbelin-Earle, Wil Coban, Tom Varey, Joel Phillimore, James Wolk, Hadley Robinson, Courtney Henggeler

George Clooney is een van de grootste sterren die Hollywood rijk is. De charmante Nespresso-man is naast acteur ook regisseur. De bekendste film van zijn hand is waarschijnlijk ‘The Monuments Men’, maar een aantal jaar geleden regisseerde hij ook nog ‘The Tender Bar.’ Geen films die in het collectieve geheugen gegrift staan, maar wellicht brengt hij daar met ‘The Boys in the Boat’ verandering in.

We volgen Joe Rantz, een jonge jongen van arme komaf die een manier zoekt om geld te verdienen waarmee hij zijn studie kan bekostigen. Via via maakt hij kennis met het roeiteam van de Universiteit van Washington. Het team waarin Joe terecht komt blijkt een gouden lichting, want ze winnen wedstrijd na wedstrijd. Ze maken zelfs kans op een plekje in de omstreden Olympische Spelen van 1930 in Berlijn, daar waar Adolf Hitler furore maakt als bondskanselier.

‘The Boys in the Boat’ is je reinste waargebeurde underdogverhaal. We krijgen een inkijkje in een verhaal dat bijna niet te bedenken valt. Dit is direct de valkuil van de film. Vanaf moment één weet je precies waar dit verhaal heengaat. Clooney probeert zijn karakters een smoel te geven, maar op een klein achtergrondverhaaltje na her en der, logeren hun problemen veelal op de achtergrond. Waarschijnlijk had het beter gewerkt als hij had ingezoomd op het team. We krijgen steeds van de mijmerende coach Al Ulbrickson (een saaie rol van Joel Edgerton) te horen dat het samenwerken in teamverband de heilige graal is, maar in het verhaal zien we hier maar weinig aspecten van terugkomen.

Joe wordt gespeeld door Callum Turner, een acteur die mooie rollen neerzette in ‘Emma’ en ‘Green Room.’ Zijn karakter wordt uitgediept op de meest kleurloze manier denkbaar. Hij wordt weggezet als een arme jongen wiens moeder op jonge leeftijd stierf. Zijn vader vertrok met de horizon toen Joe 15 was, maar keert uiteraard terug als hij hoort van de successen van zijn zoon. Na deze ontmoeting lijkt het alsof Joe heel erg worstelt met zijn verleden, maar na een simpel preekje zet hij dit zonder moeite van zich af. Het is jammer dat Clooney geen mens van vlees en bloed van hem weet te maken. Waarschijnlijk staat Joe symbool voor de underdog, maar de boodschap maakt weinig indruk.

Naast alle sportieve perikelen zit er ook een liefdesverhaal verwerkt in ‘The Boys in the Boat’. Ook hiermee weet Clooney niet te overtuigen. Het is te zoetsappig, te dramatisch en vooral te Hollywood. De film kampt sowieso met een te groot Hollywood-gehalte. Het voelt als een kant-en-klare maaltijd die af en toe een lekker hapje heeft, maar vervolgens weer vervalt in een droge boel.

Eerlijk is eerlijk: de roeiwedstrijden zijn fenomenaal in beeld gebracht. Hier is de film op zijn best, en komen de elementen van de mooie sport en het teamschap wél mooi naar voren. Hier voel je de potentie en ambitie van ‘The Boys in the Boat’, zeker ook omdat Alexandre Desplat deze spectaculaire beelden heeft voorzien van een feeërieke score.

Het is niet dat ‘The Boys in the Boat’ alleen maar kommer en kwel is. Het is vooral een gegeven dat er meer sportfilms zijn die in hetzelfde straatje liggen en qua uitvoering een stuk beter zijn. Nochtans voelt roeien als een niche sport die weinig aandacht krijgt. Wat dat betreft is het heel goed dat dit verhaal nu een gezicht heeft gekregen. Het is echter nog steeds wachten totdat Clooney aan het roer staat van een echte baanbrekende film.

Sjoerd Crins

Waardering: 2.5

VOD-release: 29 maart 2024