The Brave (1997)

Regie: Johnny Depp | 119 minuten | drama | Acteurs: Johnny Depp, Marlon Brando, Marshall Bell, Elpidia Carrillo, Frederic Forrest, Clarance Williams III, Max Perlich, Luis Guzmán, Cody Lightning, Nicole Mancera, Floyd ‘Red Crow’ Westerman, Pepe Serna, Lupe Ontiveros, Alexis Cruz, Chuck E. Weiss

Het is moeilijk te geloven dat het regiedebuut van Johnny Depp, één van de meest populaire acteurs van dit moment, zo volkomen genegeerd is. ‘The Brave’ is een kleurrijke, emotionele en bij vlagen zelfs lugubere film over de laatste week van het leven van een man, die denkt dat hij de wereld niets meer te bieden heeft. De ironie, dat hij in deze laatste week alles wat ooit krom was weer recht weet te breien in zijn relaties met vrouw, kinderen en familie, ontgaat hem, maar de kijker niet. En dat maakt ‘The Brave’ tot een schrijnende vertelling, waarbij je tot op het laatste moment hoop houdt dat het een goede afloop zal hebben.

Johnny Depp regisseert zichzelf; hij speelt de rol van de werkloze, alcoholistische Indiaan Raphael, die met zijn gezin in een oude caravan aan de rand van een vuilnisbelt woont. Omdat hij een crimineel verleden heeft en regelmatig achter tralies gezeten heeft, is het voor hem onmogelijk om een normale baan te vinden en zijn gezin te onderhouden. In zijn stamcafé ontmoet hij iemand die echter een baan voor hem weet. Raphael gaat op gesprek en maakt kennis met Larry (Marshall Bell), die hem weer introduceert bij de aan een rolstoel gebonden grote baas, McCarthy (Marlon Brando). McCarthy hangt een vaag verhaal op over leven, dood, angst voor de dood en dapperheid en hoe hij het nodig heeft iemand te zien die een pijnlijke dood ondergaat, omdat hem dat zou voorbereiden op zijn eigen einde. Raphael hoort het uiterlijk onbewogen aan, maar je ziet dat hij eigenlijk al zijn beslissing heeft genomen. Als McCarthy hem vraagt of hij over een week terugkomt, zodat ze hem dood kunnen martelen, gaat hij accoord. Het voorschot dat hij krijgt, verstopt hij onder zijn kleding. “Wat nu als ik niet terug kom?” vraagt hij nog, maar McCarthy antwoordt dat hij hem vertrouwt.

‘The Brave’ is een verfilming van het boek van Gregory McDonald (ook bekend van de ‘Fletch’ films) en in het boek schijnt het duidelijker te zijn waarom McCarthy zoveel geld betaalt om Raphael dood te martelen. McCarthy is namelijk maker van snuff movies. In de film komt dit niet helemaal naar voren. Het gegeven is echter niet de hoofdmoot van de film, er wordt gefocust op de dingen die Raphael in zijn laatste dagen doet om zijn gezin goed achter te laten. Omdat hij nu de beschikking over flink wat cash heeft, probeert hij zijn familie in materieel opzicht te verwennen, zo bouwt hij eigenhandig een amusementspark en geeft hij een groot feest voor alle buurtbewoners. Zijn vrouw Rita (Elpidia Carrillo) is bang dat Raphael weer een terugval heeft gehad en zich op het criminele pad begeven heeft, maar hij ontkent en blijft bij zijn uitspraak dat hij “een legitieme baan” gevonden heeft. Ook zijn voormalige partner-in-crime Luis (Luis Guzmán) heeft zijn twijfels en wanneer Raphael niet wil zeggen wat voor klus hij heeft, bedreigt hij Rita. Raphael heeft hier zo zijn eigen oplossing voor. Hij doet alles om te zorgen dat zijn gezin goed achterblijft. Dat de band die verstevigd is tussen hem en zijn familie voor Raphael toch niet sterk genoeg om te vertellen wat zijn lot is, maakt het des te tragischer.

De regie van Depp is duidelijk beïnvloed door het werk van cineasten Jim Jarmusch (‘Dead Man’) en Emir Kusturica (‘Arizona Dream’), waarmee hij eerder samenwerkte. De bijrolacteurs leveren elk een goede prestatie en zijn uitstekend gecast. Het tempo is traag, maar past wel bij de loomheid van het verhaal. Jammer genoeg gebeurt er verder weinig en de film heeft te weinig conflicten om een echte indruk te maken. Het overdonderende, abrupte einde maakt dan weer een hoop goed. ‘The Brave’ verdient zeker meer respect dan het tot nu toe heeft gekregen en is niet alleen voor Johnny Depp-die hards een aanrader.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 januari 1998