The Brave One (2007)

Regie: Neil Jordan | 119 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Jodie Foster, Terrence Howard, Mary Steenburgen, Naveen Andrews, Nicky Katt, Zoë Kravitz, Jane Adams, Douglas J. Aguirre, Margaret Baker, James Biberi, Angelo Bonsignore, Michael J. Burg, Jack Caruso, Igor Cherkassky, Dominick Cicco, Brian Delate, Dana Eskelson, Larry Fessenden, Blaze Foster, Dennis Funny, Anna Margaret Hollyman, Jermel Howard, Creighton James, Dennis Johnson, John Magaro, Bob McClure, Chris McMullin, Jim Taylor McNickle, John McVay, Joseph Melendez, Rebecca Merle, Alyxx Morgen, An Nguyen, Kenny Shapiro

Terwijl ze hun hond in Central Park uitlaten, bespreken Erica Bain en haar verloofde David Kirmani (Naveen Andrews) de voorbereidingen voor hun bruiloft. Als de hond niet reageert op hun geroep, gaan ze kijken waarom dat is. Hij blijkt te worden vastgehouden door een groepje mannen dat hen op agressieve toon begint uit te dagen en hun reacties op dat getreiter met een camera filmt. Ook de daaropvolgende slachtpartij nemen ze onder luid gejoel op. Erica komt bij in het ziekenhuis om van Davids moeder te horen dat David al begraven is in de weken dat Erica buiten westen was. Eerst was het onduidelijk of ze überhaupt zou blijven leven en daarna was het onzeker wanneer ze weer bij bewustzijn zou komen.

Genezen van haar verwondingen gaat Erica weer de straat op om opnames te maken van stadsgeluiden voor haar radioprogramma. Nog steeds doodsbang koopt ze illegaal een vuurwapen. Op een avond wordt de eigenaresse van de avondwinkel waar ze iets wil kopen door haar ex neergeschoten. In de verder verlaten winkel belt iemand Erica opeens op haar mobiele telefoon waardoor de moordenaar zich op haar focust. Erica schiet echter net een fractie sneller dan hij en weet daarna ongezien te ontkomen.

Ze kan nauwelijks geloven dat ze iemand heeft neergeschoten, maar als ze niet lang daarna in de metro meemaakt hoe twee mannen de andere passagiers lastigvallen die daarop bij het eerstvolgende metrostation uitstappen, blijft zij zitten. Ook nu verdedigt ze zichzelf met succes, maar dit keer heeft ze een bewuste keuze voor het gebruiken van geweld gemaakt. Wanneer er in de stad nog meer slachtoffers vallen met een criminele achtergrond en er meer aanwijzingen aan het daglicht komen over de identiteit van de dader, komt rechercheur Cole Mercer (Terrence Howard), met wie Erica meer dan bevriend aan het raken is, steeds verder in gewetensnood.

Wat thematiek betreft doet de ‘The Brave One’ denken aan ‘Sudden Impact’ (1983). Ook daarin moet een politieofficier kiezen om binnen de marges te blijven van de wet die het mogelijk maakt dat misdadigers ongestraft blijven of begrip te hebben voor het morele recht van een eveneens vrouwelijk slachtoffer om op gewelddadige wijze wraak te nemen. Maar ‘The Brave One’ is veel subtieler dan deze eenduidige wraakfilm. Er is alle ruimte voor de verwerking van het verlies van een dierbare, de daaropvolgende moeizame terugkeer naar het dagelijkse bestaan en de schok dat geweld je dagelijks leven zodanig binnendringt dat je daarna niet meer bent wie je was en dat ook nooit meer kunt worden.

Erg fraai verbeeld is de periode van herstel van Erica. De uit het lood bewegende camera en de harde, plotselinge geluiden maken goed navoelbaar hoe groot haar angst is om de deur uit te gaan en ook hoezeer ze zich aangevallen voelt door de straatgeluiden waar ze eigenlijk van houdt. En de moeite die het haar kost om weer aan het werk te gaan en het al dan niet aanwezig zijn van begrip van de buitenwereld voor wat ze heeft meegemaakt, zijn meer dan levensecht.

‘The Brave One’ is een mooi drama waarin Jodie Foster en Terrence Howard een intrigerende dans opvoeren van twee eenzame zielen die elkaar aantrekken, maar tegelijkertijd op tegengestelde wijze hetzelfde probleem benaderen. De geleidelijke verharding die zich van Erica meester maakt en het voor haar steeds gemakkelijker maakt om geweld te gebruiken, wordt door Jodie Foster zo gespeeld dat de kijker niet anders kan dan sympathie hebben voor Erica’s daden. Tegelijkertijd is er ook begrip voor Mercer die in alle oprechtheid probeert de wet te handhaven, hoewel hij zo realistisch is om te onderkennen dat de goeden soms het onderspit delven en de kwaden ongestraft hun gang kunnen gaan.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 september 2007