The Bridges of Madison County (1995)

Regie: Clint Eastwood | 135 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Clint Eastwood, Meryl Streep, Annie Corley, Victor Slezak, Jim Haynie, Phyllis Lyons, Debra Monk, Sarah Kathryn Schmitt, Christopher Kroon, Phillys Lyons, Richard Lage, Michelle Benes

Twee mensen ontmoeten elkaar, worden verliefd, maar besluiten om de rest van hun leven niet samen door te brengen. Na de openingsscène van weten we al hoe de film af gaat lopen.

‘The Bridges of Madison County’ is een raamvertelling. We beleven de liefdesgeschiedenis van Robert en Francesca doordat de kinderen van Francesca na haar overlijden haar dagboeken lezen waarin zij het verhaal van de grote liefde van haar leven beschrijft.

Robert Kincaid (Clint Eastwood) is een fotograaf voor National Geographic. Hij maakt een fotoreportage over de overdekte bruggen in Madison. Francesca (Meryl Streep) is een toegewijde huisvrouw, haar echtgenoot en kinderen zijn voor een aantal dagen van huis weg naar een jaarmarkt in Illinois. De ontmoeting tussen Robert en Francesca is de start is van vier dagen die de basis zullen leggen voor een levenslang houden van elkaar. Herkenning van zichzelf in elkaar speelt binnen de liefde een belangrijke rol. Ze hebben zich alletwee gesetteld in een leven dat niet helemaal geworden is wat ze er ooit van hoopten. Toch zijn ze beiden relatief succesvol en gelukkig in het leven dat ze leiden. Ze verlangen naar het geven van een diepere betekenis aan het leven en het tot uitvoer brengen van onvervulde dromen.

Eastwood zet een Robert neer die rustig, vriendelijk, bezield en mannelijk is. Streep is een prachtige Francesca. Met haar lichaamstaal lijkt zij evenveel te zeggen als door te spreken. Haar gebaren, haar gezichtsuitdrukkingen, de manier waarop ze haar lichaam beweegt en haar oogopslag, geven een nog diepere lading aan de mooi geschreven dialogen. De acteurs zijn aan elkaar gewaagd, de klik en de spanning lijkt authentiek en gelijkwaardig te zijn.

‘The Bridges of Madison County’ raakt en ontroert. Het lijkt wel of alle scènes van de film precies de juiste snaar weten te raken. De raamvertelling zorgt voor de perfecte omlijsting van de emotionele lading van het verhaal. Het plaatst de vier dagen die Robert en Francesca delen in het perspectief van de rest van hun leven.

Eastwood laat ons mooie beelden van Iowa zien, maar het merendeel van de scènes spelen zich, schijnbaar gevoed door zijn voorliefde voor schaduwen, binnen in de keuken van Francesca af. Licht en schaduw spelen de hele film door een mooi spel.

‘The Bridges of Madison County’ gaat over twee mensen die in elkaar de belofte vinden tot het perfecte persoonlijke geluk, maar toch de levenservaring hebben om te begrijpen en te accepteren, dat hetgeen we het meest willen, niet altijd het beste is om na te jagen. Een prachtige, zo niet perfecte, liefdesgeschiedenis.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 28 september 1995