The Bronze (2015)

Regie: Bryan Buckley | 100 minuten | komedie, drama | Acteurs: Melissa Rauch, Gary Cole, Thomas Middleditch, Sebastian Stan, Cecily Strong, Haley Lu Richardson, Dale Raoul, Craig Kilborn, Dominique Dawes, Olga Korbut, Dominique Moceanu, Barak Hardley, Michael Shamus Wiles, Christine Abrahamsen, Ellery Sprayberry, Kathryn Ding, Kyle Carthens, Mark Mazzocco, John Thobaben, Brian Binder, Stephanie Bertoni, Chris Van Vliet, Dave Durch, Olivia Macrae, Reese Garber

In 2004 was Hope Ann Greggory (Melissa Rauch) de trots van de Verenigde Staten, toen ze bij de Olympische Spelen in Rome, ondanks een blessure, toch nog een bronzen medaille wist te veroveren. Twaalf jaar later teert ze nog altijd op dat succes in haar woonplaats Amherst, Ohio. Haar vergane glorie is Hope niet in de koude kleren gaan zitten: ze is een grofgebekte tiran geworden, die verwacht dat iedereen nog steeds voor haar buigt. Hope woont nog bij haar vader, de goeiige postbode Stan (Gary Cole), die lijdzaam haar scheldkanonnades en diva-gedrag ondergaat. Hope teert op haar voormalige roem, weigert om een baan te zoeken en steelt soms geld uit de brieven in de postauto van haar vader.

Dan pleegt haar voormalige coach Eleyna Pavleck zelfmoord en ontvangt Hope een bijzondere afscheidsbrief: Hope moet het jonge talent “Mighty Maggie” (Haley Lu Richardson) gaan coachen – en als ze zich trouw aan de voorwaarden houdt, ontvangt ze 500.000 dollar. Hope heeft totaal geen zin om een jonge turnster te gaan trainen die haar van de troon kan stoten als de beroemdheid van Amherst, maar de verlokking van een grote som geld wil ze ook niet zomaar voorbij laten gaan.

Ze krijgt hulp van trainer Ben (Thomas Middleditch) die door Hope “Twitchy” wordt genoemd vanwege de nerveuze tics in zijn gezicht, maar bij de beoordeling door een vertegenwoordiger van Team USA in de kwalificatie stuit ze op trainer Lance Tucker (Sebastian Stan). Hij is een oude vlam van Hope, die op dezelfde Spelen goud en zilver won en nu een andere deelneemster coacht.

Op zichzelf is het een interessant onderwerp: wat gebeurt er met al die sporthelden nadat hun carrière voorbij is en ze terug zijn gekeerd naar hun kleine stadjes? Amherst, Ohio bestaat ook echt en de makers openen sterk met de troosteloze beelden van Hope die de plaatselijke middenstand gratis eten en drinken aftroggelt. Het stadje heeft zijn beste tijd gehad en in die eerste minuten wordt duidelijk geschetst dat de faam van Hope Ann Greggory het enige is waar Amherst trots op kan zijn, ook al noemen ze zichzelf “Zandsteen hoofdstad van de wereld.” Hope’s grootste angst is om vergeten te worden en aanvankelijk doet er alles aan om Maggie’s turndromen te saboteren. Het doet enigszins denken aan de neergang van Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding, die in 1994 mensen inhuurde om een rivale zo te blesseren dat ze niet kon meedoen met de Olympische Winterspelen. Uiteraard komt Hope tot inkeer en wordt het filmcliché patroon van de tweede kans tot het einde toe uitgemolken. Het is jammer dat de film de kans niet grijpt om een scherpe satire neer te zetten van de aanbidding en verheerlijking van (Amerikaanse) sportidolen, maar gaat voor stoten onder de gordel die zonder veel kracht aankomen.

Waar ‘The Bronze’ hopeloos de mist mee ingaat, is dat Rauch op zichzelf een prestatie van formaat neerzet als de onsympathieke ex-turnster, maar vergeet daarbij dat de kijker wel enigszins met haar personage moet kunnen meeleven om de film uit te zitten. Hoe ze Hope speelt, wekt naast een incidentele lach van het kaliber: “wacht, zei ze dat nu echt?” vooral irritatie. De acteurs om haar heen doen hun best, maar hun karakters zijn veel te lieve en zachtaardige figuren, wat het contrast met Hope’s onuitstaanbare gedrag alleen maar groter en wranger maakt. Juist omdat er amper tot geen weerwoord komt, maakt van Hope een pestkop waarbij je hoopt dat ze keihard onderuit gaat. Sebastian Stan heeft het beter bekeken: zijn arrogante blaaskaak Lance is een amorele schoft en Stan speelt de rol met zichtbaar genoegen.

Overigens refereert de film heel slim niet aan de Olympische Spelen zelf, zijn de organiserende steden in 2004 en 2016 veranderd en is het bekende logo nergens te zien. Dit om mogelijke juridische conflicten met het IOC te voorkomen. Ergens in ‘The Bronze’ zit een veel betere film verstopt, maar die is in het eindproduct maar nauwelijks te ontwaren.

Hans Geurts

‘The Bronze’ verschijnt woensdag 2 november 2016 op DVD en blu-ray.