The Brotherhood of Justice (1986)

Regie: Charles Braverman | 93 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Keanu Reeves, Kiefer Sutherland, Lori Loughlin, Joe Spano, Darren Dalton, Evan Mirand, Don Michael Paul, Gary Riley, Billy Zane, Danny Nucci, Danny de la Paz, Jim Haynie, Sean Sullivan, Perla Walter, Walter Brown

Vandalisme en criminaliteit op scholen is van alle tijden. Dat bewijst de tv-film ‘The Brotherhood of Justice’ uit 1986 wel. Het verhaal, over een groep jongeren die de criminaliteit zo zat is dat ze het recht in eigen handen nemen, is gebaseerd op waargebeurde feiten die zich een jaar eerder afspeelden op de R.L. Paschel High School in Fort Worth, Texas. Een bende met de naam ‘Legion of Doom’ had daar eenzelfde rol als de ‘Brotherhood’ uit deze film. De echte namen van de groep en de leden ervan zijn niet gebruikt omdat de jongeren geen toestemming kregen om boeken of films over hun bende uit te brengen. Later zouden er nog meer films rond het thema criminaliteit op scholen worden uitgebracht, denk bijvoorbeeld maar eens aan ‘Dangerous Minds’ en ‘The Principal’.

In ‘Brotherhood of Justice’ is de centrale figuur Derek, gespeeld door een piepjonge Keanu Reeves. Derek heeft het goed voor elkaar. Hij is populair, heeft een beeldschone vriendin Christie en rijdt in een mooie sportwagen. Zijn school wordt geteisterd door vandalisme en conrector Bob Grootemat is het zat. Hij organiseert een bijeenkomst waarin hij alle laatstejaars scholieren vraagt om een voorbeeld te zijn voor de rest van de school. De vriendengroep van Derek voegt daad bij woord. Het begint allemaal als een soort grap. De groep, die zichzelf ‘Brotherhood of Justice’ noemt, pakt de drugsdealers en vandalen van de school aan door ze angst aan te jagen. Langzamerhand wordt het steeds serieuzer en gaan de acties van de Brotherhood steeds verder. Er worden zelfs mensen in elkaar geslagen en neergestoken. Derek’s vriendin vindt het allemaal maar niks en wil er niets mee te maken hebben. In de tussentijd wordt Derek steeds jaloerser op Victor, een brave Hendrik die duidelijk een oogje heeft op Christie.

Je moet geen kwaad met kwaad vergelden, dat is de moraal die dit verhaal heeft. In het begin jaagt de ‘Brotherhood’ schoolgenoten die drugs dealen of anderen geld aftroggelen slechts de stuipen op het lijf. Maar waar trek je de grens? Want iedereen kent wel iemand die hij niet mag en die hij graag eens een lesje wil leren. Moet je die mensen dan ook maar aanpakken? Dit persoonlijke dilemma is de kracht van deze door Charles Braverman (‘Beverly Hills 90210’) geregisseerde film, die duidelijk tijd nodig heeft om op gang te komen. Het eerste half uur van de film is flets in alle opzichten; de acteurs krijgen geen mogelijkheid om te laten zien wat ze in hun mars hebben en productioneel gezien doet de film gedateerd aan. Pas wanneer de ‘Brotherhood’ op stoom komt en de morele dilemma’s zich voordoen, begint de film te leven. Dan valt de kijker het plots niet meer op dat de film een typische jarentachtigsfeer uitademt.

In ‘The Brotherhood of Justice’ is een jonge generatie acteurs te zien waar we na deze film nog veel van zouden horen. Naast de al genoemde Keanu Reeves zien we bijvoorbeeld Kiefer ’24’ Sutherland als de brave en wat zonderlinge Victor. Hij krijgt vergeleken bij Reeves niet veel speelminuten en dat is jammer want hij maakt zijn ietwat mysterieuze personage wel een interessante verschijning. Het vriendinnetje van Derek wordt gespeeld door Lori Loughlin, bekend van diverse tv-films en de komedie ‘Full House’. Ook zij heeft wat aanlooptijd nodig om op gang te komen. Verder is er de altijd boeiende Billy Zane (‘Titanic’, ‘Dead Calm’), die op uitstekende wijze de opgefokte Les, een van de leden van de ‘Brotherhood’, neerzet.

Dus hoewel de film tijd nodig heeft om op gang te komen en bij vlagen productioneel gezien wat gedateerd aandoet, is ‘The Brotherhood of Justice’ mede dankzij het acteerwerk de moeite van het kijken waard. Bovendien is het thema ook twintig jaar later nog behoorlijk actueel.

Patricia Smagge