The Bucket List (2007)

Regie: Rob Reiner | 97 minuten | drama, komedie, avontuur | Acteurs: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd, Rob Morrow, MaShae Alderman, Verda Bridges, Lauren Cohn, Ian Anthony Dale, Jennifer Defrancisco, Alfonso Freeman, Angela Gardner, Hugh B. Holub, Andrea Johnson, Rowena King, Jordan Lund, Frank Maharajh, Jonathan Mangum, Karen Maruyama, Richard McGonagle, Nikki Novak, Serena Reeder, Ramon Roullard, Christopher Stapleton, Taylor Ann Thompson, Roy Vongtama

In ‘The Bucket List’ bundelen twee steracteurs – die overigens nog nooit eerder hebben samengewerkt – eindelijk hun krachten. Jack Nicholson en Morgan Freeman schitteren als nooit tevoren in dit luchtige drama, dat werd geregisseerd door Rob Reiner (‘Rumor Has It’, ‘Alex & Emma’) en geschreven door Justin Zackman.

De titel refereert aan de Engelse uitspraak to kick the bucket, wat kort gezegd betekent: sterven. Een bucket list is een lijst met dingen die je gedaan wilt hebben voordat het zover komt. Dat is dus precies wat Carter Chambers (Morgan Freeman) schrijft op zijn sterfbed, alleen niet met de intentie om ook daadwerkelijk het lijstje af te werken. Geluk bij een ongeluk dan ook dat de directeur van het ziekenhuis waar hij ligt, de ietwat excentrieke miljonair Edward Cole (Jack Nicholson), ook ongeneeslijk ziek, naast hem op de kamer komt te liggen. In het begin verloopt hun relatie nog wat stroef en moeten ze niets van elkaar hebben. Maar de lange tijd die ze samen op een betrekkelijk kleine kamer doorbrengen, brengt hen al snel dichter bij elkaar. Edward krijgt lucht van de bucket list, en wanneer hij zijn scepsis achter zich heeft gelaten beginnen de twee aan het avontuur van hun leven – en wel vlak voordat ze deze wereld voorgoed verlaten. Niets is te gek, Edward is tenslotte multimiljonair.

Ondanks het zware onderwerp – sterven aan terminale kanker – komt de film toch niet als zwaar en overdreven tragisch over. In tegendeel, de serieuze scènes worden voortdurend afgewisseld met grappen en grollen, een lach en een traan. Al na vijf minuten kijken wordt duidelijk dat dit een film is die je niet in de koude kleren gaat zitten. Het acteerwerk is subliem, maar wat kan men ook anders verwachten van twee oude rotten die hun sporen inmiddels al ruim verdiend hebben. De vriendschappelijke chemie tussen Nicholson en Freeman is spectaculair, en schreeuwt om meer. Nicholson is een kei als de sarcastische en cynische Edward, wat de scherpe dialogen een genot maakt om naar te luisteren. Het einde zal niet al te verrassend zijn, maar wel bijzonder is dat de film een onmiskenbaar feel good gevoel achterlaat, gemixt met een beetje melancholiek.

Rob Reiner weet ditmaal wél een goede film af te leveren – in de eerste instantie misschien niet per se gericht op een jongerenpubliek – en weet jong én oud te raken met het prachtige verhaal. Mede dankzij de oh zo sterke cast uiteraard, zonder wie deze film half zo goed niet zou zijn geweest.

‘The Bucket List’ is daarmee een film niet alleen voor ouderen, maar vooral ook voor jongeren die wel weer eens een echt goede film willen zien. Om in de gedachte van de film te blijven: a definite must see before you kick the bucket!

Tessa Obbens

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 27 maart 2008