The ‘Burbs (1989)

Regie: Joe Dante | 102 minuten | komedie | Acteurs: Tom Hanks, Bruce Dern, Carrie Fisher, Rick Ducommun, Corey Feldman, Wendy Schaal, Henry Gibson, Brother Theodore, Courtney Gains, Gale Gordon, Dick Miller, Robert Picardo, Cory Danziger, Franklyn Ajaye, Rance Howard

Voordat Tom Hanks glorieuze roem verwierf met serieuze films als ‘Saving Private Ryan’, ‘Forrest Gump’ of ‘The Green Mile’ was hij vooral te zien in komedies. Een typisch voorbeeld hiervan is ‘The ‘burbs’, een luchtige, ietwat zwarte komedie die thema’s als xenofobie, kleinburgerlijkheid en burenruzies op gekscherende wijze onder de loep neemt. Het verhaal speelt zich af in een willekeurige, op het eerste oog volledig normale Amerikaanse “suburb” (vandaar ook de titel, want bewoners van dergelijke wijken worden in de volksmond vaak “burbs” genoemd). De rust die normaliter heerst in deze idyllisch ogende buitenwijk wordt echter wreed verstoord wanneer de mysterieuze familie Klopek er komt wonen. De nieuwe bewoners komen vrijwel nooit naar buiten, onderhouden hun huis of tuin niet en hebben in de kelder een vreemde verwarmingsketel die in het holst van de nacht vaak onheilspellende geluiden produceert. Een aantal bewoners vertrouwt de Klopeks niet en besluit vervolgens op eigen houtje een onderzoek in te stellen naar het reilen en zeilen van de nieuwe familie.

Het verhaal dat ten grondslag ligt aan ‘The ‘burbs’ is op het eerste gezicht simpel en weinig bijzonder of spectaculair. Toch heeft deze film meer te bieden dan je aanvankelijk zou verwachten. De kracht zit hem daarbij vooral in de levendige personages. De hoofdpersonen zijn op het eerste gezicht allemaal doodnormale en brave burgermannetjes met een leuk huis, een baan, een ruime gezinsauto en een tot in de puntjes verzorgd gazon. De komst van de Klopeks, die er een totaal andere levenswijze op na houden, brengt echter al vrij snel de andere kant van deze brave modelburgers naar voren. Het vuurtje wordt opgestookt door de bemoeizuchtige en altijd etende Art Weingartner en de excentrieke en patriottische soldaat Mark Rumsfield, maar al snel wordt ook Ray Peterson, de meest sceptische van de drie mannen, gevoelig voor de waanzinnige theorieën waarmee de andere twee op de proppen komen. Al snel zijn de nieuwe bewoners niet slechts vreemd en excentriek, maar zijn het duivelsaanbidders en moordenaars die mensen begraven in hun tuin of slachtoffers verbranden in de kelder. Het leuke aan deze film is dat je als kijker constant hinkt op twee gedachten: aan de ene kant kijk je vol verbazing naar de vreemde escapades en hersenspinsels van Ray (Tom Hanks) en zijn kameraden, maar aan de andere kant blijft de familie Klopek toch steeds verdacht en deel je als kijker toch stiekem het gevoel van de buurtbewoners dat hun nieuwe buren niet geheel koosjer zijn. De humor waarvan de makers zich bedienen is bij vlagen zeer hilarisch en grenst soms zelfs bijna aan slapstick. Met name de personages Art Weingartner en Mark Rumsfield blinken uit door hun gebrekkige motoriek. Gelukkig wordt het echter nergens te absurd, mede ook door de inbreng van Tom Hanks die het toch moet hebben van een iets meer ingetogen vorm van humor.

‘The ‘burbs’ is een leuke, rake en uiterst geslaagde parodie op het leven en de heersende mentaliteit in een exemplarische Amerikaanse buitenwijk en laat op een treffende manier zien wat er kan gebeuren als de angst voor anderen – die niet bereid zijn om te assimileren en zich volledig aan bepaalde heersende normen en gebruiken aan te passen – de overhand neemt. Zonder meer een vaak onderschatte film die voor liefhebbers de moeite waard is.

Frank Heinen