The Burrowers (2008)

Regie: J.T. Petty | horror, thriller, western | Acteurs: Clancy Brown, David Busse, Jocelin Donahue, Alexandra Edmo, Brighid Fleming, Karl Geary, Christopher Hagen, Doug Hutchison, Galen Hutchinson, Laura Leighton, William Mapother, Harley Coriz, Suzi McLaughlin, Tatanka Means, David Midthunder, Jon Kristian Moore, Anthony Parker, Cole Resch, R.J. Rice, Sean Patrick Thomas, Bonnie Morgan, Chris Grabher

Het valt niet mee om nog origineel uit de hoek te komen in een overbevolkt genre. Horrorfilms draaien vaak alleen maar om zo ranzig mogelijk in beeld gebrachte slachtpartijen en het verzinnen van een sterk verhaal wordt vaak als bijzaak gezien. ‘The Burrowers’ probeert de concurrentie te imponeren door voor een origineel decor te kiezen. Deze griezelfilm speelt zich voor de verandering eens niet of in een verlaten bos, maar in het woeste Wilde Westen. Een goede keuze.

De straatarme Fergus Cofey is de antiheld van ‘The Burrowers’. De Ier wil met de lieflijke Maryanne trouwen, maar dan blijkt dat ze middenin de nacht ontvoerd wordt. Cofey trommelt een paar maten op en de bende gaat op zoek naar de ontvoerders. Politiek incorrect als ze zijn, verdenkt de club de naburige Indianenstam van de kidnapping. Uiteraard is er geen enkel bewijs voor deze verdachtmaking en het duurt dan ook niet lang voordat de eerste Indiaan gemarteld wordt in de hoop meer te weten te komen over de verblijfplaats van Maryanne. Maar zijn de Indianen eigenlijk wel verantwoordelijk voor de ontvoering?

‘The Burrowers’ is een frisse wind in het horrorgenre. Het Wilde Westen, vol uitgestrekte landschappen en de vete tussen blanken en Indianen, is een apart decor en zorgt voor een desolaat sfeertje dat regisseur Petty goed in beeld brengt. De cast is ook goed op dreef. De altijd interessante Clancy Brown vertolkt een schimmige priester en de bijrol van Doug Hutchinson als sadistische bendeleider is ook van grote klasse. Wat ‘The Burrowers’ ook zo genietbaar maakt is het onvoorspelbare verloop van het verhaal. Een mensenleven stelt weinig voor en je zult meerdere maken geschokt nar het scherm kijken, omdat dat schijnbaar zo belangrijke personage ineens sterft.

Is alles aan deze film zo sterk uitgewerkt? Nee, helaas niet. Waarom moet alles zo donker zijn? Regelmatig is het onduidelijk waar je naar kijkt, omdat Petty groot liefhebber van duisternis is. Een slimme manier om op special effects te bezuinigingen, maar het bevordert de kijkervaring niet. De afgelopen jaren zijn griezelfilms steeds grafischer geworden en dat resulteert in helder in beeld gebrachte slachtpartijen. ‘The Burrowers’ is wat dat betreft erg conservatief en toont niet veel. Je kunt het spanningsverhogend noemen, maar dat is het niet omdat het beeld letterlijk pikzwart kleurt en er niets te zien is. Jammer.

Frank v.d. Ven