The Business (2005)

Regie: Nick Love | 97 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Danny Dyer, Tamer Hassan, Geoff Bell, Georgina Chapman, Camille Coduri, Linda Henry, Roland Manookian, Martin Marquez, Michael Maxwell, Dan Mead, Arturo Venegas, Eddie Webber

Het lijkt wel alsof de Britse misdaadfilm nog steeds in opkomst is en steeds populairder wordt. Na de successen van Guy Ritchie met ‘Lock Stock’, ‘Snatch’ en ‘Revolver’ en het onvolprezen debuut van Matthew Vaughn uit 2004; ‘Layer Cake’ is er nu ‘The Business’ met in de hoofdrollen Danny Dyer en Tamer Hassan, beide bekende namen in de (Britse) filmwereld.

Zo speelden ze samen in ‘The Football Factory’ en heeft Hassan rolletjes gehad in ‘Batman Begins’, ‘Layer Cake’ en ‘Danny the Dog’

In ‘The Business’ maken we kennis met Frankie (Danny Dyer), een typische Engelse schooier die in een grauwe achterbuurt woont in Londen. Frankie’s vader zit in de gevangenis en schreef Frankie dat hij uit de buurt moest blijven van vrouwen, misdaad en drugs. Volgens Frankie blijft er dan alleen weinig anders over om te doen. Hij trekt zich dus niets van z’n vader aan, echter het lot van z’n moeder trekt hij zich wél aan en als zij dan ook voor de zoveelste keer mishandeld wordt door haar vriend is voor hem de maat vol en slaat hij de man halfdood met een cricketbat.

Om uit handen van de politie te blijven moet hij vluchten en zo belandt hij als geldkoerier in Malaga en komt daar in contact met de lokale Engelse penoze. Hij wordt eerst de chauffeur en later de handelspartner van Charlie (Tamer Hassan), een ultracoole gangster die het allemaal heeft, het huis, de auto, het jacht, de vrouwen en heel veel geld.

De film bestrijkt een periode van een paar jaar en hierin zien we hoe Frankie opgenomen wordt in de bende en hoe hij langzaam in de greep komt van de verstikkende wereld van de drugshandel.

Het amusante aan ‘The Business’ is dat de film zich in de jaren 80 speelt. De film zit dan ook bomvol met old school eighties hits en dat is echt heel erg leuk. Verder zien we veel felle kleuren in de zinderende Spaanse zon, wat een beetje een Miami Vice gevoel oproept, ook typisch jaren 80 natuurlijk. En als Frankie een pak pesetas krijgt van Charlie om kleren te kopen komt hij terug met een superkort en strak tennisbroekje à la Boris Becker. Erg vermakelijk allemaal.

Qua verhaal en setting doet ‘The Business’ ook wel aan ‘Scarface’ denken. Ook jaren 80, veel synthesizermuziek en bérgen coke. De cameravoering is dan wel weer op z’n éénentwintigste-eeuws heel flitsend. Niet zo hip en strak gemonteerd als ‘Lock Stock’ en ‘Snatch’, maar dat kijkt wel zo prettig. Het acteerwerk is ook prima in orde, vooral Tamer Hassan als Charlie is goed op dreef.

Deze film pretendeert geen briljante misdaadfilm in de trant van ‘Goodfellas’ of ‘Reservoir Dogs’ te zijn en het is ook geen ‘Layer Cake’, maar dat is juist het fijne aan deze film. Gewoon een lekkere, grappige misdaadfilm die alleen al vanwege dat vaak schitterende, vette Engelse schurken accent de moeite waard is om te kijken. All right mate?

Hendrik Dijkhuis