The Butterfly Tattoo (2008)

Regie: Phil Hawkins | 100 minuten | drama, thriller, romantiek | Acteurs: Duncan Stuart, Jessica Blake, Aidan Magrath, Christopher Dane, Dan Morgan, Shazadee Beghum, Peter Easterbrook, Alvin Addo-Quaye, Richard Hollingworth, Debra baker, Claire Ford, Antony da Silva, Abigail Tarttelin, Jonathan Higgs, Simon Nuckley

Iedereen weet hoe zwart-wit het leven is als je zeventien jaar bent. Alles is geweldig of verschrikkelijk. Zo is het ook voor Chris Marshall (Duncan Stuart) die een zomerbaantje heeft bij een klusbedrijf. Op een van die klussen ontmoet hij de mysterieuze Jenny (Jessica Blake) en wordt op slag verliefd. Zoveel levenswijsheid zij blijkt te hebben, zo groen is de beschermd opgevoede Chris. Schattig is te zien hoe hij haar voorzichtig benadert en hoe voorzichtig zij is hem echt toe te laten in haar getroebleerde leven. Hoe hij – nadat hij zijn maagdelijkheid verliest – haar vol overtuiging vertelt dat hij van haar houdt waarop zij vervolgens antwoordt met ‘ik bel je’. Ja ja die hebben we eerder gehoord.

Door omstandigheden kan Jenny Chris echter niet bellen en het duurt even voordat ze beseft dat ze hem toch wil. Chris begrijpt niet dat Jenny hem niet belt en gaat ook naar haar op zoek, zonder dat het iets oplevert. Beetje frustrerend is te zien hoe ze elkaar steeds mislopen. Ondertussen komt Chris er achter dat zijn baas Barry (Aidan Magrath) dingen verzwijgt en waarheden verdraait zodat hij zijn zin krijgt. Dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor Chris en Jenny in het bijzonder wordt al snel duidelijk.

De vlindertatoeage slaat op de tatoeage van Jenny. Zoals bij iedereen een persoonlijk verhaal achter zijn tattoo schuil gaat, zo ook bij Jenny. Ze heeft geen fijne jeugd gehad en vertelt aan Chris dat toen ze hem liet zetten ze zichzelf een rups voelde van binnen, ‘ik wilde geloven dat ik ooit een vlinder zou worden’. Maar vlinders leven niet lang realiseert Chris zich.

‘The Butterfly Tattoo’ is rustig opgebouwd waarbij veel aandacht wordt besteed aan de liefde die zich ontwikkelt tussen Chris en Jenny. Het proces van elkaar leren kennen en ontdekken ontvouwt zich. Te zien is wat deze liefde met Chris doet en zijn leven gaat overheersen. Hoe makkelijk hij zich laat leiden door emoties, ook door de teleurstelling dat hij voor zijn gevoel misleidt is door Barry. Deze rol is goed gecast door de naïef uitziende en nog pubertrekken hebbende Duncan Stuart hiervoor te kiezen. Niet zijn acteerkunsten maakt het karakter geloofwaardig, het is meer zijn voorkomen dat overtuigt.

De dagelijkse beslommeringen van een zomerliefde wisselen af met meer spannende fragmenten uit het criminele ex-verleden van baas Barry. Dit geeft ‘The Butterfly Tattoo’ een iets dreigende ondertoon mee. Je voelt op je klompen aan dat het fout af gaat lopen. ‘The Butterfly Tattoo’ is dan ook niet verrassend maar eerder een netjes afgedraaid verhaal over een zomer in het leven van een jongen, een meisje en een man van middelbare leeftijd met ieder zijn eigen problemen. Grappig om te weten is dat de producers Nederlanders zijn, namelijk Rik Visser en Ryan den Rooijen. Zou daarom het zoontje van Barry als voetbalhelden Dennis Bergkamp en Robin van Persie hebben? De producenten kregen bekendheid door hun website gewijd aan His Dark Materials: The Golden Compass, gebaseerd op de His Dark Materials-trilogie van Philip Pullman, verfilmd als‘The Golden Compass’ (2007). ‘The Butterfly Tattoo’ komt eveneens van Pullmans hand.

Voor een debuut (zowel de cast als de producenten hebben weinig tot geen andere films op hun naam staan) is ‘The Butterfly Tattoo’ zeker geen slechte film. Het is een aangename film waar geen risico’s genomen zijn, de acteurs niet los gaan en het verhaal duidelijk van begin tot einde in beeld gebracht is. Geen verrassingen maar een rustige en op enkele momenten een aangename film.

Barbara Plasmans