The Canal (2014)

Regie: Ivan Kavanagh | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs: Antonia Campbell-Hughes, Rupert Evans, Hannah Hoekstra, Steve Oram, Kelly Byrne, Maura Foley, Carl Shaaban, Calum Heath, Anneke Blok, Sinead Watters, Serena Brabazon, Alicja Ayres, Conor Horgan, Anthony Murphy, Myles Horgan, Paddy Curran

Bijzonder filmpje dit. ‘The Canal’ verkoopt zichzelf als horrorfilm in de lijn van films als The Ring’ en ‘Sinister’, maar die beschrijving is niet helemaal accuraat. Deze rolprent van Ivan Kavanagh vermengt meerdere genres met elkaar en dat heeft in een intrigerende kijkervaring geresulteerd.

‘The Canal’ stelt je voor aan filmarchivaris David (Rupert Evans) en zijn vrouw (‘onze’ Hannah Hoekstra). Het paar heeft een schattig zoontje en lijkt gelukkig. Dat blijkt slechts schijn, want vrouwlief neemt het niet zo nauw met de huwelijkse trouw. David achtervolgt haar als ze op een avond naar haar minnaar gaat. Ze komt niet thuis. Haar man belt de politie en geeft haar vermissing door. Iets later wordt haar lijk gevonden. David wordt direct als hoofdverdachte gezien. Ondertussen probeert de gekwelde archivaris een geheim te achterhalen. Zijn woning blijkt begin twintigste eeuw het decor van een gruwelijke tragedie te zijn geweest. Er zijn oude filmbeelden gevonden van het misdrijf en David onderzoekt deze.

De vergelijking met ‘Sinister’ is te verklaren door de aanwezigheid van oude en groteske filmbeelden. Kavanagh concentreert zich echter op meerdere zaken en gebruikt de akelige filmbeelden slechts om de spanning op te voeren. De regisseur heeft meer interesse in de zwakke geestesgesteldheid van de gebroken David. Is deze man aan het doordraaien of zijn er wel degelijk onverklaarbare zaken gaande? ‘The Canal’ heeft meer weg van een karakterstudie dan van een volbloed griezelfilm. Je kunt deze film een beetje vergelijken met het eveneens ongemakkelijke ‘Kill List’. Deze Britse film uit 2011 was ook een genrecocktail en daardoor moeilijk in een hokje te stoppen. Er zaten – net als in ‘The Canal’ – elementen uit slashers, thrillers en dramafilms in. Voor beide films geldt dat ze zwaar op sfeer leunen.

Kavanagh profiteert van een ijzersterke Evans. De Brit zet een geweldige rol neer en weet de stemmingswisselingen (wanhoop, woede en onmacht) van zijn personage goed weer te geven. ‘The Canal’  is met recht de film van Evans te noemen, want de overige castleden hebben niet zo’n noemenswaardige rollen. Als je op zoek bent naar onversneden horror, dan is het trage en mysterieuze ‘The Canal’ niets voor jou. De liefhebber van psychologische thrillers met een smoezelig randje kunnen hun lol op met deze naargeestige film. Beklemmend en onvoorspelbaar.

Frank v.d. Ven

‘The Canal’ verschijnt dinsdag 31 maart 2015 op DVD.