The Captive (2014)

Regie: Atom Egoyan | 112 minuten | thriller | Acteurs: Kevin Durand, Alexia Fast, Mireille Enos, Rosario Dawson, Aidan Shipley, Ryan Reynolds, Paige Baril, Bruce Greenwood, Scott Speedman, William MacDonald, Jason Blicker, Aaron Poole, Brendan Gall, Peyton Kennedy, Mark Gorodnitsky, Kelsey Ruhl, Ian Matthews, Ella Ballentine, Arsinée Khanjian, Christine Horne, Wayne V. Johnson

Regisseur Atom Egoyan (‘Devil’s Knot’, ‘Where the Truth Lies’) maakt vaak films met een duister tintje. In zijn thriller ‘The Captive’ behandelt hij een buitengewoon akelig onderwerp: het online misbruiken van kinderen. In de uitvoering weet Egoyan de juiste toon niet te raken. Exploitatief is de film niet, maar toch is hij onaangenaam om naar te kijken.

Matthew (Ryan Reynolds) laat zijn 9-jarige dochter Cass een paar minuten alleen in de auto om een boodschap te doen. Als hij terugkomt is ze verdwenen. Rechercheurs Nicole (Rosario Dawson) en Jeffrey (Scott Speedman) worden op de zaak gezet. Van het meisje ontbreekt ieder spoor, tot ze acht jaar later wordt gespot op een webportaal voor pedofielen. Het goede nieuws is dat Cass nog leeft, het slechte nieuws is dat haar waarschijnlijk iets verschrikkelijks is overkomen. Omdat de politie niet slagvaardig optreedt, neemt Matthew zelf het heft in eigen handen. Wie heeft zijn dochter ontvoerd en waar is ze nu?

Gestreamd kindermisbruik is al een naar onderwerp, maar ‘The Captive’ bevat elementen die het verhaal nog net wat naarder maken. De film volgt drie verhaallijnen: die van de ouders, die van de rechercheurs en die van ontvoerder Mika (Kevin Durand) en de nu 17-jarige Cass (Alexia Fast). Met name de verknipte band tussen Cass en haar ontvoerder zorgt voor koude rillingen. Mika dwingt het meisje – inmiddels te oud voor de doelgroep – om mee te werken aan het lokken van jonge kinderen. Verder kickt hij niet alleen op zijn macht over de tiener, maar ook op het leed van haar ouders. Daarom bespiedt hij Cass’ moeder met een verborgen camera en tergt hij haar met aandenkens aan haar verdwenen dochter.

Ook vader Matthew gaat door een hel. Zijn vrouw overlaadt hem met verwijten en hij blijft lang verdachte, al weet de kijker meteen al dat hij niets met de zaak te maken heeft. Rechercheur Jeffrey denkt om vage redenen dat Matt zijn eigen dochter heeft verkocht. Zijn bedrijf draait verlies en dat geeft een motief, nietwaar? Toegegeven, een filmmaker moet het zijn personages moeilijk maken, maar in dit geval geeft het vooral een hoop frustratie voor de kijker.

Aan narigheid dus geen gebrek in ‘The Captive’, maar door de onderkoelde aanpak en ongeloofwaardige wendingen levert dit helaas geen voelbaar drama op. Daar komt bij dat de film naar goed Egoyan-gebruik heen en weer springt in de tijd, wat het verhaal onnodig warrig maakt. ‘The Captive’ is een afstandelijke film, bevolkt door steriele personages. Met een geforceerd aandoende finale probeert Egoyan nog wat warmte in het verhaal te brengen, maar tegen die tijd is de kijker al verkleumd.

Paula Koopmans

‘The Captive’ verschijnt donderdag 5 maart 2015 op DVD en is vanaf dinsdag 17 februari 2015 te huur.