The Caterpillar Wish (2006)

Regie: Sandra Sciberras | 100 minuten | drama | Acteurs: Elspeth Ballantyne, Nicholas Bell, Khan Chittenden, Geoff Dening, Wendy Hughes, Robert Mammone, Bruce Myles, Susie Porter, Philip Quast, Victoria Thaine, Will Traeger, Romi Trower

Emily (Thaine) houdt van fotograferen. Ze is gefascineerd door plaatjes, het vastleggen van momenten, van mensen. Vooral vaders met kinderen trekken haar aan. Haar eigen vader heeft ze nooit gekend en haar moeder (Porter) – die beweert dat Emily’s vader een toerist was waar ze maar één nacht mee heeft geslapen – gelooft ze niet. Bij elke man in het kleine kustplaatsje vraagt ze zich dan ook af of het misschien haar vader is. Ze heeft oude foto’s verzameld van haar moeder en vergelijkt de mannen hierop met haarzelf. Heeft ze dezelfde neus, dezelfde ogen, zou hij haar vader zijn?

Van de eigenares van de boekwinkel krijgt ze een tweedehands bijbeltje, waarin een stukje geschreven staat van haar oma aan haar moeder. Haar moeder heeft het contact met haar ouders verbroken toen ze op haar vijftiende beviel van Emily. Emily hoopt dat ze via haar grootouders achter de ware identiteit van haar vader kan komen.

Ook andere dorpelingen blijken geheimen te bewaren. Carl (Quast), de vader van Emily’s vriendje (Traeger), beweert tegen zijn vrouw dat hij regelmatig overwerkt, maar als ze op z’n werk langskomt, blijkt hij er niet te zijn. Al snel komt ze erachter dat hij heimelijke afspraken heeft met jongere meisjes. Ook Emily ontgaat dit niet en ze begint te vermoeden dat hij haar vader is. Probleem daarbij is natuurlijk, dat hij tevens de vader van haar vriendje is.

Ondertussen houdt Emily zich ook bezig met het geluk van haar moeder. Omdat ze niet wil dat haar moeder alleen blijft, probeer ze haar te koppelen aan Stephen (Mammone), een vriend van haar, die zelf nog met onverwerkte gevoelens rondloopt over z’n overleden vrouw. Haar moeder heeft in het dorp echter niet bepaald een goede reputatie. Niet alleen is ze op haar vijftiende zwanger geraakt, maar ze verdient inmiddels ook nog eens haar geld als stripteasedanseres.

Zo heeft iedereen in het dorp iets te verzwijgen, te verbergen of te verwerken. En dat wordt mooi opgebouwd in de film. Verhaallijnen worden stap voor stap naast elkaar uiteengezet en als kijker wil je graag weten wat de ene lijn met de andere te maken heeft. Minpunt is echter dat de beschrijving de helft van het verhaal al weggeeft, waardoor je er al achter bent hoe het zit, voordat de personages het weten. Als er uiteindelijk dan toch een draai aan het verhaal komt, doet dit er eigenlijk niet meer toe en is het zelfs een anticlimax.

Verder is de film echter wel de moeite waard. Thaine is goed gekozen als het meisje dat enigszins een buitenbeentje is met haar rode houtje-touwtje jas, groene tas en de fotocamera die ze altijd bij zich draagt. Ook Porter past goed in de rol van Susan, Emily’s moeder die enerzijds te jong en eigenlijk nog te egocentrisch is om de verantwoordelijkheid voor een kind van vijftien te dragen. Ze behandelt Emily meer als een vriendin dan als haar dochter. Anderszijds is ze ook overtuigend als de wulpse, aantrekkelijke vrouw die er vroeg bij was met een affaire met een oudere man en haar uiterlijk nu gebruikt om geld te verdienen.

Bovendien zijn de scènes sfeervol geschoten en is er veel aandacht besteed aan detail en kleur. De gekozen achtergrondmuziek past hier goed bij en alles bij elkaar maakt het ‘The Caterpillar Wish’ dan ook zeker een aardige film om naar te kijken.

Karin van der Laan