The Cave (2005)

Regie: Bruce Hunt | 97 minuten | actie, horror, thriller, avontuur, science fiction | Acteurs: Cole Hauser, Eddie Cibrian, Morris Chestnut, Lena Headey, Piper Perabo, Rick Ravanello, Daniel Dae Kim, Kieran Darcy-Smith, Marcel Iures, Vlad Radescu, Simon Kunz, David Kennedy, Alin Panc, Zoltan Butuc, Brian Steele

Regisseur Bruce Hunt had de nodige ervaring opgedaan als assistent regisseur van de Wachowski broers gedurende de opnames van de Matrix-trilogie. ‘The Cave’ is de eerste speelfilm die hij volledig zelf geregisseerd heeft. Het resultaat is zeker niet slecht, maar ook weer niet bijzonder goed, daar is de film te standaard voor.

Deze film speelt zich af in Roemenië en begint met de zoektocht van een aantal wetenschappers naar een kerk in het Karpatengebergte gedurende de koude oorlog. Als ze de kerk, diep verborgen in de bergen, eenmaal gevonden hebben gaat het al vrij snel mis, de kerk stort in en de onderzoekers vallen naar beneden in een grot en worden bedolven onder het puin.

Dertig jaar later is er een nieuwe groep wetenschappers die met behulp van een aantal ervaren grotduikers de enorme grot wil onderzoeken die onder de ruïnes van de kerk ligt. De groep daalt af en wordt al vrij snel geconfronteerd met vreemdsoortige creaturen die niet veel goeds in de zin hebben.

Qua verhaal is dit natuurlijk niet bijster origineel, er zijn legio films die soortgelijk zijn aan ‘The Cave’, zoals ‘The Relic’, ‘Predator’, ‘Alien’ en (ook in een grot), ‘The Descent’. De groep bestaat uit een standaard gemêleerd gezelschap met onder andere een stoere meid en de altijd aanwezig etnische minderheden, deze keer in de vorm van een kordate neger en een Aziatische fotograaf. Verder zijn er twee broers die onderling nogal ruzie hebben, voornamelijk over wie de beste is en wie de leiding heeft en ze hebben uiteraard ook allebei een oogje op de knappe wetenschapster.

Gelukkig wordt niet, zoals bijvoorbeeld in ‘Armageddon’ de nadruk te veel gelegd op de diverse karakters en ligt de concentratie vooral op het grotonderzoek. Wát eigenlijk precies het doel is van de expeditie wordt nooit helemaal duidelijk. In het begin wordt er vaag iets gezegd over een onderzoek naar de eventuele levensvormen in de grot en daarvoor moet het beste duikteam van de wereld van Mexico naar Roemenië komen.

Het mag de pret echter niet drukken, ‘The Cave’ is een prima formulefilm. De spanning wordt goed opgebouwd en de vele actiescènes van de beklimmingen en duiken zijn behoorlijk spectaculair. De opnames in de grotten en onder water zien er stuk voor stuk schitterend uit. Wetende dat erg iets ergs onaangenaams huist in deze surrealistische omgeving maakt het kijken naar deze film zeer spannend. Gelukkig komen de monsters, zeker in het begin, niet al te veel in beeld, wat de spanning alleen maar ten goede komt.

Het acteerwerk is niet echt diepgaand, maar dat kan je ook niet verwachten van een cast met als bekendste naam Piper Perabo, die als hoogtepunt op haar cv ‘Coyote Ugly’ heeft staan.

‘The Cave’ is ook in Roemenië opgenomen, wat eigenlijk bizar is, want 98% van de film speelt zich onder de grond af. De paar buitenshots van de bergen en een meer hadden net zo goed in Amerika gemaakt kunnen worden, maar goed, het komt wel de authenticiteit ten goede. Waarom er voor Roemenië gekozen is, is nogal voor de hand liggend, de link naar demonen en diabolische wezens wordt natuurlijk wat makkelijker gelegd in Roemenië (denk aan Dracula) dan in pakweg Texas. Amusant is ook de verklaring van de oorsprong van de gedrochten, dit geeft een leuke twist aan het verhaal, evenals het einde, zeer vermakelijk.

Geen hoogvlieger dus, ‘The Cave’, maar voor een debuutfilm zeker niet slecht.

Hendrik Dijkhuis