The Change-Up (2011)

Regie: David Dobkin | 112 minuten | komedie | Acteurs: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Leslie Mann, Olivia Wilde, Alan Arkin, Mircea Monroe, Gregory Itzin, Ned Schmidtke, Ming Lo, Sydney Rouviere, Dax Griffin, Andrea Moore, Matt Cornwell, Craig Bierko, Taaffe O’Connell

Er lopen vast talloze getrouwde mannen rond die nog wel eens terug willen naar de losbandigheid van het vrijgezelle leven. Net zoals er vele singles op deze aardbol leven die hunkeren naar een vrouw die elke avond op hen wacht, of zelfs naar kinderen die juichend de trap af komen hollen omdat papa thuis komt van het werk. Maar wat nu als ze daadwerkelijk krijgen wat ze wensen? Met die gedachte in het achterhoofd schreef het scenaristenduo Jon Lucas en Scott Moore (bekend van hits als ‘The Hangover’ en ‘The Hangover Part II’ en mindere successen als ‘Flypaper’ en ‘Ghosts of Girlfriends Past’) het verhaal van ‘The Change-Up’. ‘The Change-Up’ gaat over twee jeugdvrienden, Dave Lockwood (Jason Bateman) en Mitch Planko (Ryan Reynolds). Dave is getrouwd, heeft drie kinderen en een verantwoordelijk bestaan als advocaat die op het punt staat partner te worden in zijn firma. Mitch is een blowende, werkeloze acteur, die aan elke vinger een vrouw kan krijgen (en daar gretig gebruik van maakt). Na een avondje uit staat het tweetal te urineren in een magische fontein. Ze spreken tegelijkertijd de wens uit dat ze elkaars leven zouden willen hebben. De bliksem slaat in en de volgende dag wordt Dave wakker als Mitch en Mitch als Dave.

Het persoonsverwisselingsprincipe is al tot op het bot uitgemolken in Hollywood. Tom Hanks speelde een volwassen versie van zijn jongere zelf in ‘Big’ (1988), Jamie Lee Curtis en Lindsay Lohan speelden moeder en dochter die van lichaam verwisselden in ‘Freaky Friday’ (wat ook nog eens een remake was van de versie uit 1976, waarin Barbara Harris en Jodie Foster de rollen speelden van moeder en dochter), Jennifer Garner was een pubermeisje in een volwassen lichaam in ’13 Going on 30’ en in het soortgelijke ’17 Again’ kreeg de dertiger Matthew Perry als puber Zac Efron een tweede kans. De basis blijft in ‘The Change Up’ hetzelfde, maar desondanks weet deze film grotendeels te vermaken. Dat heeft veel te maken met de hoofdrolspelers, die in de benarde situaties waarin ze terecht komen op de sympathie van de kijker kunnen rekenen. Jammer is dat er voor elke geslaagde grap een volledig misplaatste scène zit, alsof de makers per ongeluk zowel het mapje goed- als afgekeurde grappen gebruikt hebben. Wie kan er nu bijvoorbeeld lachen om een baby die zichzelf bezeert door ritmisch met zijn hoofd tegen de spijlen van zijn ledikantje te knallen (zeker wanneer het zo onovertuigend is uitgevoerd als hier)? Ook hadden de makers de rem wel wat harder in mogen trappen bij het gebruik van de vulgaire grappen.

Wat wel helpt bij het slagen van ‘The Change-Up’ is dat de twee hoofdrolspelers, Jason Bateman en Ryan Reynolds, prima in staat blijken de karaktertrekken van hun tegenspelers over te nemen. Ook Leslie Mann is een waardevolle aanvulling aan de cast als Jamie, Dave’s echtgenote. Jamie wil haar huwelijksproblemen graag oplossen, maar krijgt nul op het rekest bij Dave, die eigenlijk altijd alleen maar aan het werk is. Je zult zien dat de switch daar een positieve draai aan weet te geven. Olivia Wilde is te zien als Dave’s sexy collega (op wie Dave stiekem een oogje heeft) en hoewel ze vooral functioneert als eye candy, heeft ze een leuke chemie met zowel Bateman als Reynolds. Verwacht geen verrassende film, want elk uitgezet lijntje wordt afgemaakt zoals je vermoedt. Maar voor een ontspannend anderhalf uur is ‘The Change-Up’ een prima keuze.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 oktober 2011
DVD- en blu-ray-release: 16 mei 2012