The Changin’ Times of Ike White (2019)

Recensie The Changin' Times of Ike White CinemagazineRegie: Daniel Vernon | 77 minuten | documentaire

Interessante figuren zijn er genoeg, beroemd zijn ze niet altijd geworden. Sommigen hebben wel die vleug sterrenstof meegekregen om onderdeel te zijn van hun tijd maar verdwenen in een zwart gat, door pech, mentale problemen en/of slechte relaties.
Voor Ike White, muzikant onder die naam en later acterend onder het alter ego David Maestro, geldt het eigenlijk allemaal. Behept met de dromerige adhd van de artiest, een vlinder die zijn nectar telkens anders zoekt, maar ook ontsporend in een tijdperk van drugs en geweld. White zat nota bene al voor moord op een winkelbediende toen hij werd ontdekt in de San Quentin-gevangenis, bekend van de live optredens van Johnny Cash.
Hij had als gitarist een talent als Jimi Hendrix en nam in de nor in 1971 een plaat op (Guilty!) met Eric Burdon, zanger van The Animals; was misschien iets meer bluesartiest dan rocker, en bleek aan het eind van zijn leven zelfs de creatieve interieurdesigner van zijn levenspartner, die hoogbejaard was toen White zich verhing.

Een paradijsvogel dus, die zich niet bond, maar 19 jaar vastzat; daarin ook een soloplaat opnam met aanbevelingen van Stevie Wonder, en er na zijn vrijlating onder een andere naam vandoor ging, om bij een oud vrouwtje in te trekken en een leven te leiden als crooner, onder de naam David Maestro. WTF. Hij wilde niet gevonden worden als Ike White, en was op de vlucht voor zichzelf. White was tegelijkertijd iemand van zijn tijd, waarin velen ten onder gingen aan buitensporig drank- en drugsgebruik, naast Hendrix ook Janis Joplin en Jim Morrison.

Aan een tijdsbeeld waagt Vernon zich niet teveel, ondanks overvloedig archiefmateriaal. Liever blikt hij terug met een interessante reeks intimi, waaronder verlopen geliefden, collega’s en celmaten. Ieder heeft wel een goed woord of een traan voor Ike White over, en dat is gezien de beschreven levensloop opmerkelijker dan het feit dat niemand zijn naam kent. Zelfs een Wiki-pagina heeft hij niet.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

‘The Changin’ Times of Ike White’ wordt woensdag 1 april 2020 om 22.55 uur op NPO 2 uitgezonden.