The Chinese Botanist’s Daughters – Les filles du botaniste (2006)

Regie: Sijie Dai | 95 minuten | drama | Acteurs: Mylene Jampanoi, Li Xiaoran, Dongfu Lin, Wang Weidong, Nguyen Van Quang, Nguyen Nhur Quynh, Nguyen Thi Xuan Thuc, Yang Jun, le Tung Linh, Chu Hung, Tuo Jilin

Het is ongelofelijk dat er op de wereld nog landen zijn waar relaties die anders zijn dan de ‘normale’ heterorelatie, onacceptabel zijn. Sterker nog, er zijn landen waar hier de doodstraf op staat. Zo was het ook in het nu zo moderne China: nog geen dertig jaar geleden werd homoseksualiteit gezien als een ziekte, als iets waar abrupt een einde aan moest worden gemaakt.

‘The Chinese Botanist’s Daughters’ vertelt het verhaal van de twee jonge Chinese vrouwen Min en An, die verliefd worden op elkaar. De omgeving waarin de twee vrouwen zich bevinden, de botanische tuin van An’s vader, Dr. Cheng, is de perfecte locatie waar een relatie kan opbloeien. De beschutte locatie bestaat uit schitterende planten, bloemen en bomen en heeft een paradijsachtige, serene, uitstraling. De traditionele gebruiken, zoals de manier waarop thee wordt gezet en de eigengemaakte sauna van bladeren, kokend water en een hallucinerend werkende kruidensubstantie, geven een goed beeld van het traditionele Chinese leven zoals die was op afgelegen plekken. De handelingen en de manier waarop de meisjes met elkaar omgaan, geven je het idee dat de Chinezen een kunst bezitten die het Westen allang verleerd is: de kunst van het onthaasten en het genieten van de kleine dingen in het leven, zoals de geur van een bloem of een wandeling door de bergen. De regisseur weet dit goed over te brengen en na tien minuten voel je als kijker een soort rust over je heenkomen.

Regisseur Dai weet de kijker te imponeren met waanzinnige Chinese landschappen vol met hoge, groene bergen, geheimzinnige grotten, riviertjes en afgelegen plekken die eruit zien alsof het grote publiek ze nooit zou mogen ontdekken. Met krachtige en emotionele muziek op de achtergrond is het plaatje is helemaal compleet. Je zou bijna vergeten dat je naar een film kijkt met een serieus onderwerp. Helaas wordt je hier tegen het einde van de film – als de relatie tussen Min en An wordt ontdekt – weer aan herinnerd. Dan toont Dai je de andere kant van de mooie, rustgevende Chinese maatschappij: een die bepaalde zaken niet accepteert en ze oplost op een voor het Westen onbegrijpelijke manier.

‘The Chinese Botanist’s Daughters’ zal zeker niet iedereen aanspreken. Een liefde voor buitenlandse films met aparte thematiek en overweldigende beelden is wellicht een vereiste. De ‘doorsnee’ actie-, romantiek- en dramaliefhebber zal hier niet op zijn plek voelen. Geen actie, vrijwel geen romantiek en heel veel drama. Voor alle anderen: wellicht een zwaar ‘reality-check’ onderwerp, maar schitterend gefilmd en zeer de moeite waard.

Daphna Berger

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 januari 2007