The Christmas Choir (2008)

Regie : Peter Svatek | 90 minuten | drama, familie | Acteurs : Jason Gedrick, Tyrone Benskin, Marianne Farley, Michael Sarrazin, Roc LaFortune, John Dunn-Hill, Luis Oliva, Rhea Perlman, Claudia Ferri, Cindy Sampson, Danny Blanco, Lori Graham, Vlastra Vana, John Topor, Barry Blake

In de laatste maand van het jaar bekruipt je altijd een lichtelijk melancholisch gevoel. De dagen worden steeds korter, buiten gaat de kerstverlichting aan en binnen wordt de openhaard nog eens flink opgestookt in een poging een warm familiegevoel te creëren De kerstdagen naderen met rasse schreden. Dagen van warmte, liefde en samenzijn. Steeds vaker en dwingender dringt één bepaalde vraag zich aan je op: “Heb ik dit jaar een verschil gemaakt?” Zoals bekend draait menig kerstfilm om dit thema. Zo ook ‘The Christmas Choir’.

Wat de plot betreft lijkt ‘The Christmas Choir’ op het klassieke verhaal ‘The Christmas Carol’ van Charles Dickens. Peter Brockman (Jason Gedrick), een in egocentrisme vastgeroeste zakenman, gooit zijn leven 180 graden om en besluit anderen te gaan helpen. Die anderen zijn in dit geval een groep daklozen die in het tehuis van zuster Agatha (Rhea Perlman) verblijven. In eerste instantie komt Peter alleen één keertje helpen om smaakloze drab uit de gaarkeuken op de borden van de daklozen te scheppen. Oppervlakkig als hij in eerste instantie is schrijft hij een flinke cheque uit en overhandigt die aan zuster Agatha. Hij is er heilig van overtuigd dat hij nu zijn bijdrage wel geleverd heeft. Agatha maakt Peter duidelijk dat tijd en interesse, investeringen zijn die meer waarde hebben dan geld. Peter maakt op persoonlijk vlak ook het één en ander door, dit zet hem aan het denken over wat de dingen zijn die er werkelijk toe doen in het leven. Hij komt op het ingenieuze idee een kerstkoor van daklozen op te gaan zetten. Op deze manier kunnen zij ergens naartoe werken en een extra zakcentje bijverdienen.

Uiteraard gaat het vormen van het koor gepaard met de nodige strubbelingen, want elk lid heeft zijn eigen bagage vol met narigheid. Aangemoedigd door Peter als dirigent en een donut als beloning voor het oefenen groeit het groepje mannen al snel uit tot een echt koor. Het koor moet gezamenlijk een aantal hordes overwinnen, want optredens geven mag alleen met een vergunning. En laten er nu maar honderd vergunningen beschikbaar zijn voor de hele stad. ‘The Christmas Choir’ zou geen echte kerstfilm zijn zonder de nodige persoonlijke dieptepunten en momenten van zelfreflectie. Zelfs Peter laat als dirigent op een gegeven moment het hoofd hangen en wil de handdoek in de ring gooien. De druk wordt nog groter wanneer het opvangtehuis tot de grond toe afbrandt. Is iedereen bereid zijn eigen belang aan de kant te zetten, voor een tweede kans te gaan en die te grijpen? Lukt het de mannen om een beter bestaan voor zichzelf en anderen te creëren?

Dit verhaal gaat over echte mensen met echte problemen. Mensen met wie je je eerder identificeert dan grote Hollywood-sterren die doen alsof het leven hen niet mee zit. ‘The Christmas Choir’ is een van de ruim twintig tv-films van Peter Svatek. De film is op het eerste gezicht een mierzoete decemberfilm waarvan er dertien in een dozijn gaan: geen groots spektakel, low-budget, geen bekende acteurs. Oordeel echter niet te snel. Het ingetogen karakter van de film zorgt ervoor dat de charme van het verhaal intact blijft. Want de kracht van deze film is dat hij gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Dat maakt het ‘ah-gossie-effect’ toch net wat groter dan bij de meeste andere kerstfilms. Hartverwarmend voor het hele gezin.

Phileau Mey