The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (1988)
Regie: Marilyn Fox | 150 minuten | familie, avontuur, fantasie | Acteurs: Richard Dempsey, Sophie Cook, Jonathan R.Scott, Sophie Wilcox, Michael Aldridge, Ailsa Berk, Christopher Bramwell, Garfield Brown, Suzanne Debney, Jill Goldston, Keith Hodiak, William Todd Jones, Barbara Kellerman, Kairen Kemp, Hamish Kerr, Ken Kitson, Irene Marot, Big Mick, Maureen Morris, Lesley Nicol, Bert Parnaby, Jeffrey S. Perry, Ronald Pickup, Charles Ponting, Kerry Shale, Martin Stone, Juliet Waley
C.S. Lewis’ boek ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is het eerste deel in een serie van zeven boeken over het magische land Narnia (‘The Chronicles of Narnia’). Lewis’ boeken zijn geweldig spannend, mooi en avontuurlijk, de ervaring om deze als kind te lezen is ongeveer gelijk aan het lezen van Michael Ende’s ‘Neverending Story’: je wordt opgezogen in de fantasiewereld die de schrijver heeft gecreeërd. ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is de populairste van de zeven delen en haalt in de BBC boeken top 20 een elfde plaats, twee plaatsen bóven ‘Lord of the Rings’ van Tolkien. Tot zover het boek, de BBC-serie is namelijk een compleet ander verhaal.
Het allereerste wat opvalt aan de BBC-serie zijn de afschuwelijke kleuren. Natuurlijk, het is gemaakt voor televisie en het komt uit eind jaren 80, maar voor ‘hedendaagse’ begrippen kunnen deze kleuren écht niet meer. Dit soort ‘realistische’ kleuren zijn sowieso al niet om aan te zien, maar bij een fantasy-film wordt dat nog net even wat erger. Je kunt namelijk precies zien hoe nep alles is: de amateuristisch geschminkte personages en de verschrikkelijke dierenpakken, met plastic klauwen en snuiten. Tot overmaat van ramp is er ergens tijdens het maken besloten dat niet voor alle wezens een pak gemaakt kon worden en dat wezens als de griffioen, pegasus, spoken en dergelijke dan maar getékend moeten worden! De combinatie van getekende dieren en mensen in dierenpakken is een dubbele foute zet en het doet je uitroepen: waar is Jim Henson als je hem nodig hebt?!
Vooruit, het budget was kennelijk niet al te groot, dus geen echte dieren, geen degelijke special effects, maar dan zou men toch tenminste een aantal redelijke kindacteurs in kunnen schakelen. Niet bij ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’. Zelden hebben jonge acteurtjes zo snel voor het einde van hun loopbaan gezorgd door zulk afzichtelijk acteerwerk, gespeend van elke overtuigende menselijke emotie. Zelfs bij een schooltoneelstuk zou dit niet geaccepteerd worden. Als de Witte Koningin/Tovenares (Barbara Kellerman) in beeld komt ben je als kijker dan ook meteen onder de indruk van haar acteerprestatie, niet omdat zij zo goed is, maar omdat de rest zo slecht is. De Witte Koningin zorgt voor enkele licht vermakelijke momenten in een verder abominabele tv-serie. Dat neemt niet weg dat zij juist overacteert en haar voortdurende stemverheffingen eerder lachwekkend dan angstwekkend zijn.
Spanning is een van de belangrijkste ontbrekende elementen in de BBC-serie. De personages besteden veel tijd aan heen en weer lopen en compleet oninteressante gesprekken. Dat is toch erg jammer, zeker aangezien er op de DVD wordt aangekondigd dat ‘Chronicles of Narnia’ net zo fascinerend is als ‘Lord of the Rings’ en net zo spannend als ‘Harry Potter’. Ja, als je de boeken vergelijkt misschien wel, dan kan ‘The Chronicles of Narnia’ die anderen misschien zelfs verslaan, maar als je naar de films kijkt is maar één conclusie mogelijk: ‘The Chronicles of Narnia’ is een compleet overbodige tv-serie. Lees het boek of wacht op de Disney-versie (eind 2005) van ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’. Disney zal het hopelijk wat beter doen.
Emy Koopman