The Circle – Cirkeln (2015)

Regie: Levan Akin | 144 minuten | drama, fantasie, horror, thriller | Acteurs: Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman, Irma von Platen, Hanna Asp, Leona Axelsen, Ruth Vega Fernandez, Sebastian Hiort af Ornäs, Vincent Grahl, Johanna Granström, Sverrir Gudnason, Dick Idman, Gustav Lindh, Ann-Sofie Nurmi, Charlie Petersson, Marcus Vögeli, Christopher Wagelin, Mina Azarian, Dennis Bristam, Peter Carlberg, Matilda Esselius, Hanna Frelin, Michael Jonsson 

Zes Zweedse tienermeisjes spelen de hoofdrol in ‘The Circle’ (‘Cirkeln’) naar het gelijknamige eerste Young Adult boek uit de Engelsfors trilogie van Mats Strandberg en Sara B. Elfgren. In eerste instantie hebben de meiden helemaal niets met elkaar gemeen. Linnéa is een gothic, pestkop Ida één van de populairste van de school, Minoo een studiebol, Anna-Karin is een onzeker meisje en slachtoffer van de pesterijen van Ida en haar aanhang, Vanessa is een losbandig type dat houdt van seks, feestjes en haar vriendje Wille en de serieuze Rebecka heeft een eetstoornis, die ze voor iedereen verborgen wil houden. Maar Engelfors is klein, dus er is maar één school. Het mistige en soms troosteloos aandoende Zweedse landschap is geloofwaardig genoeg als magische setting en dát blijkt dan ook precies wat deze zes bindt: ze zijn de Uitverkorenen. Heksen! Maar wat hun magische kracht is, dat moet nog blijken.

Na de mysterieuze dood van een klasgenoot kleurt de maan rood en wordt het zestal op onverklaarbare wijze naar een afgelegen plek getrokken. Daar wordt een van hen bezeten en krijgen ze de boodschap dat ze de Uitverkorenen zijn. De directrice van de school roept zich later op als hun leider, zij is vertegenwoordiger van de Raad, en deelt het Boek der Patronen uit. Dit boek, dat vol staat met vreemde tekens, moet hen helpen om de kwaadwillende wezens, die het op Engelsfors gemunt hebben, te verslaan. Maar het belangrijkste is dat ze samen moeten werken. Dat valt echter nog niet mee, met zoveel verschillende meningen!

‘The Circle’ is een redelijk getrouwe verfilming van het boek. Omdat de omvang van het boek vrij fors is, is de film ook aan de lange kant. Het toont aan dat het zich wellicht beter had geleend voor een miniserie. Wat verrassend goed uitpakt is de mix van realiteit en fantasie. De meisjes hebben herkenbare tienerproblemen (de een wat heftiger dan de ander) en daardoor krijg je een redelijk volledig beeld van ze. Ze ontstijgen zo het clichébeeld en het is niet dat de magie continue de boventoon voert. Enkele personages zijn geheel geschrapt, maar de film blijft overvol voelen, door de grote hoeveelheid karakters en bijrollen. Wel is het acteerwerk behoorlijk en zijn de special effects – voor een film zonder Hollywoodbudget – goed. Liefhebbers van ‘The Craft’, “Buffy the Vampire Slayer” en “Charmed” kunnen hier vast mee uit de voeten, al zakt het tempo soms in en moet je naar de boeken grijpen om te weten hoe het verder gaat. Het is namelijk nog maar afwachten of boeken ‘Vuur’ en ‘De sleutel’ het weten te schoppen tot het witte doek.

Monica Meijer

‘The Circle’ verschijnt dinsdag 21 juni 2016 op DVD en blu-ray.