The City of the Sun – Slunecní stát aneb hrdinové delnické trídy (2005)

Regie: Martin Sulík | 93 minuten | komedie | Acteurs: Oldrich Navrátil, Igor Bares, Lubo Kostelný, Anna Cónová, Petra Spalková, Anna Sisková, Lucie Zácková, Martin Juza, Alice Nellis, Ivan Martinka, Igor Bares, Jan Vondrácek, Csongor Kassai, Michaela Boková, Frantisek Smehlík, Dominik Hájek, Kostas Zerdolaglu, Daniela Fialková, Jan Cíhal, Vladimír Capka, Radek Aubrecht, Norbert Lichý, Rene Smotek

Ostrava in Tsjechië is niet een van de rijkste plaatsen van Europa. Dat is al snel duidelijk bij het zien van ‘The City of the Sun’. Het merendeel van de bevolking werkt in de mijnen en als mensen daar niet meer aan de slag kunnen, is er veel fantasie nodig om aan geld te komen. De vier mannen waar de film om draait worden ontslagen en hebben een ander inkomen nodig. Ze verzinnen van alles en nog wat om dit inkomen te verdienen. Helaas gaat dat niet zonder problemen. Zo wordt de vrachtwagen gestolen, die de mannen van hun laatste geld hebben gekocht en wijzen ze een onschuldige man als dader aan. Toch lijken de vier zonder een cent op zak te willen genieten van het leven. Als de mannen aan het eind van de film als kinderen staan te springen op een trampoline, lijkt het erop dat het allemaal toch wel goed komt met de vier.

Deze film van de Slowaak Martin Sulík, is een van de weinige producties uit Slowakije. Er is nauwelijks sprake van een filmindustrie in dat land, dus het maken van een film is een hele onderneming. De kwaliteit van ‘The City of the Sun’ doet echter anders vermoeden. ‘The City of the Sun’ is een zwarte komedie waarin sociale problematiek op een luchtige manier aan de kaak gesteld wordt. Door het verhaal van de vier mannen wordt de kijker getoond met welke problemen Tsjechië en Slowakije momenteel kampen. Helaas is de film soms te luchtig, waardoor de kritische ondertoon niet bij de kijker blijft hangen. Iets wat waarschijnlijk wel de bedoeling is geweest van de film. Ondanks dat is ‘The City of the Sun’ wel de moeite waard. De film laat kijkers in het westen zien, dat ook je ook zonder geld gelukkig kan zijn. En dat iets wat velen in het rijke westen zijn vergeten.

Wietske Uneken

Waardering: 3