The Clandestine Marriage (1999)

Regie: Christopher Miles | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Nigel Hawthorne, Joan Collins, Timothy Spall, Tom Hollander, Paul Nicholls, Natasha Little, Emma Chambers, Cyril Shaps, Ray Fearon, Mark Burns, Timothy Bateson, Craster Pringle, Lara Harvey, Jenny Galloway, Philippa Stanton, Cavan Kendall, Roger Hammond

‘The Clandestine Marriage’ is een komedie waar alles in het honderd loopt. Het begint met een geheim huwelijk en een aankomend gearrangeerd huwelijk, wat volgt is verwarring en hilariteit. ‘The Clandestine Marriage’ is een verfilming van het bekende 18e eeuwse toneelstuk van David Garrick en George Colman. Nigel Hawthorne (1929-2001) regisseerde en speelde al in het toneelstuk in 1994-1995. ‘The Clandestine Marriage’ was een van de laatste films van Hawthorne. Hij en Joan Collins produceerden en acteerden in de film en toen er financiële problemen waren, staken zij er hun eigen geld in.

La Collins speelt de snobistische Mrs. Heidelberg met een vreemd en irritant accent. Een pompeus karakter zoals bij haar past, maar gelukkig is het geen hoofdrol, dat zou ondraaglijk zijn. Wanneer Mrs. Heidelberg dreigt de boot naar Amsterdam te pakken, houd je je adem in, ook al gaat het om de 18e eeuw. De voor een Oscar genomineerde Nigel Hawthorne (in ‘The Madness of King George’ (1994)) is Lord Ogleby, een reumatische aristocraat. Af en toe is hij wel grappig, maar vaak ook een belachelijk, vies, oud mannetje. Alleen bij de scène waarin hij zichzelf opmaakt voel je mee met hem. Jammer dat hij Nederlanders dan lui noemt. Nouveau riche Sterling wordt gespeeld door Timothy Spall, beter bekend als Wormtail uit ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ (2005). Diens dochters, de snobistische Betsy en de romantische Fanny worden gespeeld door Emma Chambers en Natasha Little. Chambers kennen we als het zusje van Hugh Grant in ‘Notting Hill’ (1999). Secretaris Lovewell wordt gespeeld door de charmante Paul Nicholls van ‘Bridget Jones: The Edge of Reason’ (2004). Het zijn allen goede acteurs die wel overweg kunnen met hun rollen. Vooral Nicholls en Little zijn mooie verschijningen als jonge geliefden. Kostuums, pruiken, make-up en decor zijn meer dan prachtig. Het landgoed met de fonteinen en een nagebootst Canal Grande van Venetië zien er sprookjesachtig uit.

Halverwege de film verslapt je aandacht wel. Het had qua verhaallijn wat hilarischer gekund. Een duidelijke keuze voor slapstick was beter geweest. Nu zijn sommige misverstanden en hun gevolgen niet zo humoristisch uitgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer Lord Ogleby zelf denkt te gaan trouwen met Fanny. De dialogen hadden ook beter gekund, de cast had dit zeker aangekund. Ook worden de zaken tegen het einde vluchtig en met weinig uitleg afgerond. Dat neemt niet weg dat ‘The Clandestine Marriage’ een zekere qualité heeft, zeker voor mensen die houden van zotte komedies.

Sarita Koendjbiharie