The Clinic (2010)

Regie: James Rabbitts | 94 minuten | misdaad, horror, thriller | Acteurs: Tabrett Bethell, Freya Stafford, Andy Whitfield, Clare Bowen, Marshall Napier, Elizabeth Alexander, Sophie Lowe, Boris Brkic, Marcel Bracks, Adrienne Pickering, Slava Orel, Inga Romanostova, Harold Hopkins, Anni Finsterer, Bob Marcs, Laurence Fleming

In de jaren zeventig werd er nog niet aan DNA-onderzoek gedaan, zo is te lezen aan het begin van de Australische thriller ‘The Clinic’. Deze informatie is nodig om het voor de kijker aannemelijk te maken dat een van de personages overgaat tot moord. Fijn om te weten, maar minder bizar wordt de plot van de film er niet van. En dat is jammer, want qua opbouw en setting is ‘The Clinic’ niet eens zo heel verkeerd.

De film begint zoals wel meer horrorfilms beginnen. Cameron (Andy Whitfield) en zijn hoogzwangere verloofde Beth (Tabrett Bethell) worden tijdens een tocht door de Australische outback van de weg gereden, komen bijna zonder benzine te zitten en besluiten de nacht door te brengen in een nabijgelegen motel. De eigenaar presenteert zichzelf vrijwel meteen als foute gast, door ongepaste opmerkingen te maken over Beth’s borstpartij en met één blik op haar bolle buik doodleuk een persoon extra te rekenen voor de overnachting. Het jonge stel heeft echter weinig keus en neemt het hogere tarief voor lief. Midden in de nacht krijgt Cameron trek en verlaat het motel om iets te eten te halen. Als hij terugkomt is zijn verloofde verdwenen.

Terwijl Cameron de politie inschakelt en de eigenaar van het motel hardhandig aan de tand voelt, komt Beth bij in een badkuip vol ijs in wat een verlaten slachthuis blijkt te zijn. Haar baby is uit haar buik gesneden en in geen velden of wegen te bekennen. In de provisorische geboortekliniek lopen nog meer verdwaasde vrouwen rond, die allen hetzelfde lot hebben ondergaan en gekleed zijn in kleding met Romeinse cijfers. “Ze hebben onze baby’s al, waarom leven wij eigenlijk nog?”, vraagt een van de vrouwen zich af. Helaas heeft ze iets te vroeg gejuicht, want de dames leggen een voor een het loodje. Wie heeft het op hen voorzien en waarom?

Het antwoord op deze vraag is zo ongeloofwaardig dat het de rest van deze clichématige, maar op zich best redelijk opgebouwde film compleet onderuit haalt. Ontknopingen in films zijn wel vaker moeilijk te slikken, maar schrijver/regisseur James Rabbitts maakt het met zijn absurde complot wel erg bont. En dat terwijl het uitgangspunt, de handel in gestolen baby’s, nou juist zo invoelbaar is.

Paula Koopmans

‘The Clinic’ verschijnt woensdag 27 maart 2013 op DVD.