The Cloudmaker (2020)

Recensie The Cloudmaker CinemagazineRegie: Hanna van Niekerk | 7 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Hugo Fierro, Luna Cruz Perez, Angelique Boering, Ariani Son, Alejandro Pintamalli

Fabiola, een jong meisje, reist alleen per vliegtuig van Venezuela naar Sint Maarten. Het is bewolkt en er is wat turbulentie. Midden in een wolk blijft het vliegtuig hangen, alsof de wolk een perron is en het vliegtuig een trein. Bij de vliegtuigdeur verdringen de passagiers zich en kijken verbaasd naar buiten. Er staat iemand op hen te wachten. Hij stelt zich voor als Hipólito. Met zijn magische gele handschoenen maakt hij wolkenfiguren. Met het grootste gemak zet hij een wolf neer die parmantig over de wolken loopt. Het meisje is gefascineerd. Omdat Hipólito graag met pensioen wil zoekt hij een vervanger. De piloot van het vliegtuig denkt dat dit wel een mooie uitdaging is, maar ook “Fabiolita” wil het graag proberen. Hipólito geeft beide personen een kans om te laten zien wat ze kunnen doen met zijn handschoenen, zodat hij de juiste keus kan maken wie zijn belangrijke taak voortaan mag vervullen.

Het Spaans gesproken ‘The Cloudmaker’ is een bijzonder fraai animatiefilmpje. De kleuren spatten van het scherm, met roze, paarse en blauwe tinten. De tekenstijl is op het oog eenvoudig, met grote vlakken en vaak niet heel veel details (maar de laatste scènes, in de favela’s dan weer wel), maar juist daardoor is het knap dat de emotie wel overkomt. De boodschap is duidelijk: geluk zit ‘m in kleine dingen. Zoals in het tijd nemen om te genieten van de lucht om figuren in de wolken te ontdekken. Of in verrast te worden door de schoonheid van een korte film als deze.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooppremière: 9 december 2020 (éénmalig in Pathé)
TV-première: 11 december 2020 (NPO3)