The Colony (2013)

Regie: Jeff Renfroe | 99 minuten | actie, science fiction, thriller | Acteurs: Kevin Zegers, Laurence Fishburne, Bill Paxton, Charlotte Sullivan, Dru Viergever, Atticus Dean Mitchell, John Tench, Lisa Berry, Lucius Hovos, Kimberly-Sue Murray, Michael Mando, Helen Taylor, Romano Orzari, John Healy, Kristin Shepherd, Sten Eirik, Julian Richings, Alex Paxton-Beesley, Eric Murdoch, Mitchell Nye

Het zit de mensheid ook nooit eens mee. Zijn het geen kometen of aliens die ons bedreigen, dan is het wel klimaatverandering. In ‘The Colony’ is de aarde in een nieuwe ijstijd beland. Her en der wonen groepjes overlevenden in ondergrondse kolonies. Kolonie 7 wordt gerund door Briggs (Laurence Fishburne), een oud-militair die de touwtjes stevig in handen heeft. Alleen met zijn ouwe strijdmakker Mason (Bill Paxton) ligt hij geregeld in de clinch. Briggs gelooft in mededogen, terwijl Mason vindt dat je harde maatregelen moet nemen om het voortbestaan van de kolonie te garanderen. Zo zou Mason alle zieken het liefst meteen een kogel door de kop jagen, om dodelijke epidemieën te voorkomen.

Als kolonie 7 na een noodsignaal het contact met de nabijgelegen kolonie 5 verliest, gaat Briggs met vrijwilligers Sam (Kevin Zegers) en Graydon (Atticus Mitchell) op onderzoek uit. Als ze aankomen bij kolonie 5 vinden ze bloedsporen in de sneeuw. Een getraumatiseerde overlevende bevestigt dat er in de kolonie een slachting heeft plaatsgevonden. Maar door wie of wat?

Qua thema tapt ‘The Colony’ uit hetzelfde vaatje als veel andere films met een post-apocalyptische setting. In een wereld waarin alleen overleven telt is geen ruimte voor softies. Het is wel de vraag hoeveel menselijkheid je op wilt geven. Is er een grens of is alles geoorloofd? Briggs en Mason vertegenwoordigen ieder een kant van de medaille, maar er is weinig ruimte voor grijstinten. Het is altijd duidelijk wie er de juiste keuzes maakt, en dat maakt de film een tikkie ouderwets.

Daarnaast zijn er veel issues die vluchtig worden aangestipt. Mensen in de kolonie worden ziek. De voedsel- en medicijnvoorraad begint op te raken en het vee gaat dood. Het opgeslagen zaaigoed kan niet ontkiemen zonder zon. Mason slaat aan het muiten. Sam is zijn familie kwijt. Zijn vriendinnetje Kai blijft ondanks alles geloven in een zonnige toekomst. Het resultaat is drama dat nooit echt voelbaar wordt en personages die te plat blijven om medeleven op te wekken. ‘The Colony’ lijkt meer op de pilotaflevering van een serie dan op een avondvullende film. En dat is jammer, want qua spanningsopbouw doet regisseur Jeff Renfroe het niet eens zo slecht.

Het moet ook gezegd worden dat de post-apocalyptische ijswereld van ‘The Colony’ er ondanks het beperkte budget prima uitziet. De CGI-afdeling hoeft zich in ieder geval niet te schamen. Qua design is de film op Amerikaanse leest geschoeid. Dat betekent dat de mannen rondlopen met een ongeschoren kop, terwijl Kai vol in de make-up zit en haar lokken tot glamoureuze quasi-dreadlocks weet te draaien. Bepaald geen tophorror, maar voor de liefhebber best te genieten.

Paula Koopmans

‘The Colony’ verschijnt donderdag 31 oktober 2013 op DVD en blu-ray en is vanaf dinsdag 15 oktober 2013 te huur.