The Company (2003)

Regie: Robert Altman | 112 minuten | drama, musical | Acteurs: Neve Campbell, Malcolm McDowell, James Franco, Barbara E. Robertson, William Dick, Susie Cusack, Marilyn Dodds Frank, John Lordan, Mariann Mayberry, Roderick Peeples

‘The Company’ is een film over ballet. We volgen de activiteiten van een balletgroep afgewisseld met het leven van één van de danseressen, Loretta Ryan, een rol van Neve Campbell. De meeste aandacht wordt besteed aan de repetities en voorstellingen waardoor verhaallijnen, voor zover deze er zijn, ondergeschikt worden. Het ballet is prachtig, maar je moet een echte liefhebber zijn om twee uur geïnteresseerd te blijven.

Het eerste uur van de film is prima. Neve Campbell laat zien dat ze goed kan dansen. Ze deed al eerder aan ballet maar voor deze film trainde ze nog acht uur per dag gedurende vier maanden om in vorm te komen. Het resultaat mag er dan ook zijn. Het lukt haar helaas niet om haar eigen verhaallijn interessant te maken. De relatie die ze met Josh (James Franco) heeft is aandoenlijk maar inhoudsloos. Het acteerwerk is zeker niet slecht maar er ontbreekt medeleven met de personages. Malcolm McDowell zet een sterke prestatie neer als de koppige maar getalenteerde leider van de groep die hij The Company noemt. McDowell overtuigd als genie waar niemand mee zou willen werken en hij maakt de scènes een stuk aangenamer te kijken.

Na zestig minuten hebben we alles eigenlijk wel gezien. Er is totaal geen spanningsboog en het verhaal lijkt nergens heen te gaan. Er wordt niets nieuws toegevoegd waardoor ieder moment een herhaling lijkt te zijn van iets dat we al hebben gezien. Het ballet blijft mooi maar dat is in het eerste uur ook genoeg aan bod gekomen. De film blijft door pruttelen zonder begin en zonder eind en dat valt tegen van een regisseur als Robert Altman.

‘The Company’ is een geen slechte film, maar ook zeker niet de beste van het jaar. Vooral door de afwezigheid van een goede verhaallijn valt de film halverwege stil en blijft een gefilmde balletvoorstelling over. Een gemiste kans want met een paar wendingen in het verhaal was het geheel nog onderhoudend geweest.

Alex van Wankum

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 februari 2004