The Company Men (2010)

Regie: John Wells | 104 minuten | drama | Acteurs: Ben Affleck, Tommy Lee Jones, Chris Cooper, Rosemarie DeWitt, Kevin Costner, Craig T. Nelson, Suzanne Rico, Kent Shocknek, Adrianne Krstansky, Lewis D. Wheeler, Celeste Oliva, Tom Kemp, Nancy Villone, Chris Everett, Maria Bello, Lance Greene, Kathy Harum, Allyn Burrows, Anthony Estrella, David Catanzaro, Anthony O’Leary, Angela Rezza, Sasha Spielberg, Maryann Plunkett, Patricia Kalember, Dana Eskelson, James Colby, Richard Snee

De timing voor de release van ‘The Company Men’ kon haast niet beter. In een tijd waarin bedrijven bijna dagelijks met rode cijfers, nieuwe bezuinigingsplannen en reorganisaties op de proppen komen en de werkloosheid met de dag lijkt te stijgen is een film die dit thema behandelt wel heel toepasselijk. ‘The Company Men’, dat in de VS en Canada al eind 2010 is uitgebracht, behandelt dit voor velen pijnlijke onderwerp en probeert een kijk te geven in de gevolgen die een ontslag op een gezin met kinderen kan hebben.

De gedupeerde is in dit geval Bobby Walker (Ben Affleck). Bobby heeft het goed voor elkaar in het leven, hij is getrouwd met Maggy (Rosemarie DeWitt), heeft twee kinderen, woont in een riante vrijstaande woning en de Porsche die voor de deur staat mag er ook zijn. Wanneer Bobby op een dag vrolijk fluitend zijn bedrijf (GTX, een bedrijf in de scheepvaartbranche) binnenkomt om vervolgens te horen dat hij per direct zijn spullen kan pakken in verband met een grootschalige reorganisatie, verandert het zorgeloze leventje dat hij en zijn familie tot dan toe leiden abrupt. Aangezien hij niet de enige werkloze in Amerika is, ligt een nieuwe baan niet zomaar voor het oprapen. En omdat Bobby en Maggy geen grote financiële buffer hebben opgebouwd worden de pijnlijke gevolgen al snel duidelijk in de vorm van het verkopen van zo’n beetje alles wat ze bezitten, van de auto tot uiteindelijk zelfs het huis.

Bobby is niet als enige slachtoffer van de reorganisatie geworden, later in het verhaal komen we ook de eveneens ontslagen Phil Woodward (Chris Cooper) tegen. Phil is rond de zestig, voor hem is het een nog lastigere opgave om nog ergens aan de slag te kunnen. De personages in ‘The Company Men’ zijn stuk voor stuk overtuigend en door het sterke acteerwerk komen ze geloofwaardig over. Want ook de overige rollen, in het bijzonder van Tommy Lee Jones die Gene McClary speelt, die als een van de weinigen zich echt sterk lijkt te maken voor de massaontslagen, en van Rosemarie DeWitt die door haar onverminderde positivisme en goedheid een welkome aanvulling is op de zeker op het eerste oog vrij arrogante Bobby, worden zeer sterk ingevuld. Het overtuigende acteerwerk en de zekere mate van herkenbaarheid van het verhaal zijn dan ook de grootste pluspunten van de film.

Toch is het niet allemaal even goed wat ‘The Company Men’ doet. Zo is het gezin van Bobby niet bepaald het standaard modale gezinnetje. Bobby had voor zijn ontslag een salaris van meer dan een ton per jaar, vertoeft met grote regelmaat op de golfbaan en rijdt zoals gezegd in een dikke Porsche rond. En hoewel de impact van Bobby’s onverwachte werkloosheid op zijn leven uiteindelijk zeer groot is, is het toch lastiger sympathie voor deze ‘rijkelui’ op te brengen die toch al in (te) grote luxe leefden. Hierdoor is de film, hoe confronterend hij voor sommigen ook zal zijn, niet zo meeslepend als wellicht mogelijk was geweest.

Toch is het eindresultaat zeker overtuigend te noemen. ‘The Company Men’ weet ondanks eerder genoemde gebreken meer dan genoeg te bieden om je van begin tot eind geboeid te houden. In de latere scènes lukt het zelfs om sympathie voor Bobby op te brengen; hij maakt dan ook een aardige, lichtelijk voor de hand liggende, transformatie door gedurende de film. ‘The Company Men’ speelt goed in op de actualiteit en is daardoor een interessante weergave van een zeer actueel probleem geworden.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 21 augustus 2012