The Condemned (2007)

Regie: Scott Wiper | 100 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Steve Austin, Vinnie Jones, Robert Mammone, Tory Mussett, Manu Bennett, Madeleine West, Rick Hoffman, Christopher Baker, Sam Healy, Luke Pegler, Masa Yamaguchi, Emelia Burns, Dasi Ruz, Marcus Johnson, Nathan Jones, Andy McPhee, Rai Fazio, Angie Milliken, Sullivan Stapleton, Grant Piro

Alsof de metroseksueel nooit heeft bestaan. In ‘The Condemned’ wordt ouderwets machismo weer tot kunstvorm verheven. Het testosterongehalte is hoog en conversaties bestaan voornamelijk uit droog uitgesproken schuttingwoorden. Lekker lomp en bot vermaak voor de fans van Sly Stallone en Arnie Schwarzenegger dus.

In ‘The Condemned’ draait het om de megalomane tv-producent Breckel (Mammone). De multimiljonair heeft een controversieel plan opgezet om zijn zakken te vullen. Tien ter dood verdeelde gevangenen worden op één eiland gedumpt. Hum missie is duidelijk: doden of gedood worden. De survival of the fittest wordt live op internet gezet waar talloze mensen kunnen zien hoe wreed het eraan toegaat op het eiland. Topvermaak voor afgestompte lieden die wel eens iets nieuws willen zien. Oud-ijzervreter Jack Conrad (Austin) pikt het niet dat er met hem gesold wordt en probeert Breckel hardhandig te overtuigen van zijn ongelijk. Ondertussen zijn er nog negen moordlustige killers op het eiland. Kan Conrad het overleven?

Echt hard nagedacht over de plot van ‘The Condemned’ is er niet. De film is een kruising tussen Schwarzenegger-vehikel ‘The Running Man’ en het Japanse ‘Battle Royale’. Beide leuke actiefilms, dus helemaal niet slecht bedacht om de sterke elementen uit die producties te jatten. Worstel-legende Steve ‘Stone Cold’ Austin speelt de hoofdrol en het is de bedoeling om de WWE-ster als acteur op de kaart te zetten. In een Shakespeareaans drama zal de Texaan vermoedelijk flink onderuit gaan, maar in een lompe actieknaller als deze doet hij het niet slecht. Met zijn laconieke houding en gegroefde, kale kop is Austin geknipt voor zijn rol. Ook Vinnie Jones is lekker bezig als intens gemene killer.

De toon van ‘The Condemned’ is behoorlijk grimmig, maar er is altijd relativerende humor om de bruutheid te verzachten. Helaas zijn de makers iets te ver doorgeslagen om het geweld te rechtvaardigen. Als de show online gaat en de eerste doden in beeld worden gebracht, beginnen enkele medewerkers te twijfelen aan de bedoelingen van Breckel. Het is toch immoreel? De plotse bewustwording is te idioot voor woorden. Je ziet van verre aankomen wat er gaat gebeuren en de opzet van de show is ook zeer uitgebreid belicht, maar regisseur Wiper meent zijn bordkartonnen personages wat meer gewicht te geven door ze al twijfelend aan het werk te zetten. Het moralisme is te kinderachtig in beeld gebracht en haalt de vaart uit de film.

Op wat kleine kanttekeningen na, het moralisme en een aantal hakkelend in beeld gebrachte knokscènes, is ‘The Condemned’ een geslaagde actieknaller die heerlijk cynisch is. Austin doet het niet slecht als held en Jones heeft een vermakelijk rolletje. Voer voor videofans die de goede oude tijden missen waarin echte mannen als Stallone en Schwarzenegger de dienst uitmaakten.

Frank v.d. Ven