The Cook (2008)

Regie: Gregg Simon | 90 minuten | horror, komedie | Acteurs: Mark Hengst, Makinna Ridgway, Kit Paquin, Penny Drake, Nina Fehren, Noelle Kenney, Brooke Lenzi, Justine Marino, Stefanie Solano, Allen Yates, Jackson Sowell

‘The Cook’ is een film die moeilijk te plaatsen is. De film wordt gepresenteerd als horror en komedie, maar hoort duidelijk in allebei de genres niet thuis. Wanneer de film vanuit het horrorperspectief wordt bekeken, concluderen we dat de film nergens echt spannend is. De schrikmomenten, voor zover die er al zijn, zie je van mijlenver aankomen. Daarbij ontbreekt het de film eenvoudigweg aan een fatsoenlijk opgebouwde spanningsboog. Zouden we dan wellicht te maken hebben met een persiflage op het zogenaamde slasher-genre zoals bijvoorbeeld bij de ‘Scream’-trilogie het geval is? Ook hier kom je bedrogen uit. Of je moet uitspraken als “I’m Hungarian” (als woordspeling op “I’m hungry”) uit de mond van de Hongaarse kok, die met zijn grimassen iets weg lijkt te hebben van Jim Carrey, grappig vinden. Ook het in het Hongaars opbiechten dat je iedereen gaat vermoorden, terwijl niemand jouw taal spreekt is vergezocht.

Wat overblijft is een flinterdun verhaaltje zonder kop of staart van een bedenkelijk niveau, waarin de studentes bijna continu over seks praten, aan de drugs of drank zijn en met elkaar naar bed gaan. Het zijn allen personages, die geen diepgang hebben en waar de kijker zich niet mee verbonden voelt. Het maakt dan ook niet uit dat zij, in de meeste gevallen erg bloederig, worden vermoord en tot maaltijd worden verwerkt. De overigens erg stereotype dames – “ik draag een bril, dus ik ben een nerd” – gaan of schaars gekleed of al seksuele toespelingen richting de kok makend en worden dan één voor één uit hun lijden verlost. Hierbij krijgt de toeschouwer de nodige misplaatste gore voorgeschoteld. Voor degene die nog niet is afgehaakt bij het lezen van deze recensie valt nog te vermelden dat het acteerniveau geheel in lijn is met de rest van de film: erg slecht. Over smaak valt te twisten, maar ‘The Cook’ is een smakeloos brouwsel van de hand van drie filmmakers, die wanneer zij op dit niveau blijven doorsudderen nooit Michelin-sterren op de Hollywood Walk of Fame zullen krijgen.

Lodi Meijer