The Courier (2020)

Recensie The Courier (2020) CinemagazineRegie: Dominic Cooke | 111 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Merab Ninidze, Jessie Buckley, Anton Lesser, Angus Wright, Keir Hills, Kirill Pirogov, Petr Klimes

Benedict Cumberbatch heeft zich gespecialiseerd in eigenzinnige typetjes. De acteur vergaarde bekendheid als Sherlock Holmes in een moderne adaptatie van het eeuwenoude bronmateriaal. De titelheld werd neergezet als een sociaal onbeholpen genie. Vervolgens mocht Cumberbatch aan de bak als de introverte (en sociaal onbeholpen) Alan Turin in ‘The Imitation Game’. Het leverde de acteur veel lof op en al snel stonden filmstudio’s voor hem in de rij. Marvel Studio’s rekruteerde de acteur om Doctor Strange te spelen. Juist: een ietwat sociaal onbeholpen figuur! De laatste jaren is Cumberbatch ook een graag geziene gast in talkshows waar hij zijn imitatietalenten etaleert.

Cumberbatch is een mediapersoonlijkheid én Doctor Strange geworden. Je zou bijna vergeten dat de beste man ook een verdomd goede acteur kan zijn. In ‘The Courier’ stapt hij uit zijn comfortzone en speelt hij een afstandelijke spion. Deze film is gebaseerd op de biografie van Greville Wynne. Deze Brit was een zakenman annex spion. Tijdens de Koude Oorlog werkte Wynne samen met een Russische contraspion om informatie in te winnen omtrent het kernwapenbeleid van de Sovjet-Unie. Het doel van deze missie was om de Cubaanse rakettencrisis op te lossen.

Cumberbatch zijn charme voorkomt dat de ietwat stijve Wynne saai wordt. Je leeft snel met deze bijzondere spion mee. Het feit dat er ‘gewoon’ Russisch gesproken wordt, draagt bij aan de sfeer van deze degelijke thriller. ‘The Courier’ leunt erg zwaar op de prestatie van Cumberbatch. De acteur stelt zeker niet teleur en fans van ouderwetse spionagethrillers in de lijn van de genrefilms uit de jaren 70 zullen deze film zeker kunnen waarderen. ‘The Courier’ neemt uitgebreid de tijd voor sfeerzetting, karakterontwikkeling en het opbouwen van suspense. Het tempo is vrij laag en flitsende montages hoef je ook niet te verwachten. Dit is een ambachtelijk gemaakte spionnenfilm met een beroemd acteur in de hoofdrol. Dit soort films is schaars. In zijn genre zeker een aanrader.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 9 september 2021
VOD-release: 29 december 2021