The Current War (2017)

Recensie The Current War CinemagazineRegie: Alfonso Gomez-Rejon | 108 minuten | biografie, drama | Acteurs: Benedict Cumberbatch, Oliver Powell, Sophia Ally, Tuppence Middleton, Woody Norman, Tom Holland, Matthew Macfadyen, Dominic Coleman, Corey Johnson, Katherine Waterston, Michael Shannon, Stanley Townsend, Nicholas Hoult, Emma Davies, Nigel Whitmey, Simon Manyonda, Celyn Jones, Iain McKee, Ekow Quartey, Will Irvine

Aan het einde van de negentiende eeuw werd er een venijnige oorlog uitgevochten over wie de Verenigde Staten van Amerika van elektriciteit mocht voorzien. Een strijd tussen publiekslieveling Thomas Edison en de meer flegmatieke George Westinghouse. Ook wel bekend als de ‘Oorlog van de Stromen’. In ‘The Current War’ (2017) wordt deze oorlog verbeeld door Michael Shannon (Westinghouse) en steracteur Benedict Cumberbatch (Edison) die de vaste keuze is voor het spelen van arrogante genieën, denk aan Alan Turing in ‘The Imitation Game’ (2014) en ‘Doctor Strange’ (2016). En ondanks dat Cumberbatch hier, zoals altijd, sterk spel laat zien, doet zijn Edison wel wat denken aan zijn versie van Sherlock Holmes maar dan met Amerikaans accent.

Edison wedde op het verkeerde paard (gelijkstroom) en ontpopt zich als onsportieve concurrent en demagoog. Hij zaaide angst door Westinghouse’s wisselstroom als levensgevaarlijk te omschrijven en een serie van demonstraties te geven waarin diverse dieren werden geëlektrocuteerd met wisselstroom. Daarmee legde hij onbedoeld de basis voor de elektrische stoel, iets dat zijn nalatenschap geen goed heeft gedaan. Regisseur Alfonso Gomez-Rejon kiest echter geen partij en zijn Edison komt er in ‘The Current War’ sympathiek van af net als de flamboyante Nikola Tesla (Nicholas Hoult) en Westinghouse wiens suffe imago wordt opgekrikt met spannende flashbacks naar de Amerikaanse burgeroorlog.

Alfonso Gomez-Rejon wil de kijker vooral betoveren met prachtige, veel digitaal bewerkte beelden, een razende montage en rusteloos camerawerk. Misschien dat hij bang is dat deze geschiedenis de kijker niet voldoende kan boeien, of misschien hoopt hij zo beter de dynamiek te vangen van deze periode vol wonderlijke uitvindingen en constante verandering. Het resultaat is echter dat we pas in de tweede helft van de film, wanneer Gomez-Rejon wat gas terug neemt, echt goed in het verhaal komen en kunnen meeleven met de hoofdrolspelers in deze epische wedloop.

Alberto Ciaccio

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 21 oktober 2020