The Curse of King Tut’s Tomb (2006)

Regie: Russell Mulcahy | 170 minuten | avontuur, fantasie, horror | Acteurs: Casper Van Dien, Leonor Varela, Jonathan Hyde, Steven Waddington, Malcolm McDowell, Simon Callow, Niko Nicotera, Tat Whalley, Patrick Toomey, Brendan Patricks, David Schofield, Parvin Dabas, Suvarchala Narayanan, Francisco Bosch, Robin Das, Rajesh Balwani    

Danny Freemont heeft drie stukken van het Tablet van Smaragd verspreid over de wereld weten te vinden, maar elke keer werd hem zijn vondst korte tijd later afhandig gemaakt door zijn wetenschappelijke tegenstander Morgan Sinclair. Sinclair geniet de steun van de Hellfire Council, een machtige organisatie van zakenlieden en aristocraten die uit zijn op het veroveren van de wereldheerschappij door het gebruik van zwarte magie. Ze schuwen hierbij geen enkel middel, zoals Danny en zijn vrienden merken. Het vierde en ontbrekende stuk is essentieel voor de magische werking van het tablet. Het vierde stuk moet beslist uit handen blijven van Sinclair en consorten, want als de vier stukken samengevoegd zijn, kan het tablet een verbinding leggen met de onderwereld. Deze verbinding kan een zegen zijn voor de wereld, maar kan ook het einde der tijden betekenen.

Onder archeologen circuleren talloze valse kaarten die zogenaamd naar het graf van Toetanchamon leiden, maar Danny weet de enige echte kaart te bemachtigen. Met vrienden organiseert hij op basis daarvan een opgraving en krijgt daarbij de onmisbare hulp van de deskundige dr. Azelia Barakat die na veel aarzelen en met de nodige tegenzin overtuigd is geraakt van Danny’s gelijk wat betreft de ligging van de tombe van Toetanchamon en van de misdadige bedoelingen van Sinclair.

‘The Curse of King Tut’s Tomb’ speelt leentjebuur bij verschillende films. Dat Danny zijn vondsten maar korte tijd in zijn bezit weet te houden, omdat ze hem al snel afhandig worden gemaakt door een gewetenloze tegenstander, is net als zijn outfit rechtstreeks ontleend aan ‘Raiders of the Lost Ark’ (1981). De schone, avontuurlijke wetenschapster die Oud-Egyptisch spreekt alsof ze dat al vanaf haar geboorte doet, komt uit ‘The Mummy’ (1999) en ‘The Mummy Returns’ (2001). Het magische aspect over een verbinding met een andere wereld komt rechtstreeks uit ‘Stargate’ (1994). Maar het is sympathiek jatwerk. De tegenstellingen tussen Danny en Sinclair worden weinig subtiel naar voren gebracht, zoals de manier waarop hun colleges verlopen. Bij Danny zit de zaal vol met vrolijke studenten en het is er licht, bij Sinclair is het donker en er zijn maar weinig studenten aanwezig in de banken. Sinclair draagt om het er nog extra dik bovenop te leggen ook nog eens sombere kleren en het plaatje over goed en kwaad is compleet. Het gaat in deze film dan ook niet om subtiele karakterontwikkeling of een zo natuurgetrouw mogelijk weergave van archeologie als wetenschap, maar om vaart en actie, gelardeerd met stoute jongetjes streken en dat de logica soms ver is te zoeken, ach.

Diana Tjin-A Cheong