The Dark Crystal (1982)

Regie: Jim Henson, Frank Oz, Gary Kurtz | 89 minuten | animatie, avontuur, familie, fantasie | Acteurs: Jim Henson, Kathryn Mullen, Frank Oz, Dave Goelz, Steve Whitmire, Louise Gold, Brian Muehl, Bob Payne, Mike Quinn, Timothy M. Rose, Jean-Pierre Amiel, Hugh Spight, Robbie Barnett, Swim Lee, Simon Williamson, Hus Levant, Toby Philpott, David Greenaway, Richard Slaughter

Jim Henson, bij velen bekend als de bedenker van ‘The Muppets’ heeft zich naast deze veelgeprezen serie ook met andere projecten beziggehouden, waaronder enkele speelfilms in het fantasy-genre. Dat poppen hierin een belangrijke rol spelen, daar kijkt niemand gek van op. In 1982, het jaar waarin Spielberg ‘E.T.’ uitbracht, regisseerde Henson ‘The Dark Crystal’.

Dit deed hij in samenwerking met Frank Oz, bij velen bekend als de stem achter Yoda, één van de meest populaire karakters uit de Star Wars films. Dat men alles bij elkaar vijf jaar aan ‘The Dark Crystal’ bezig is geweest, is er duidelijk aan af te zien. De film ziet er in alle opzichten piekfijn uit. De kijker krijgt de meest vindingrijke creaties te zien, die er stuk voor stuk extreem gedetailleerd uit zien. Daarnaast zien de omgevingen, die grotendeels miniatuur-ontwerpen zijn, er geweldig uit.

De film werd indertijd geprezen als zijnde de enige live action film zonder menselijke acteurs. Het feit dat alle karakters poppen of robots zijn is bijna niet te geloven. De film oogt immers behoorlijk dynamisch. Zowel de personages, machines, levende planten alsmede de camera lijken voortdurend in beweging, wat er toe leidt dat je af en toe vergeet dat je naar een poppenfilm kijkt.

‘The Dark Crystal’ weet meerdere genres op gekunstelde wijze in elkaar te laten vervloeien. De fantasy-elementen zijn, in een periode waarin liefhebbers van dit genre verwend zijn geraakt met onder meer de ‘Lord of the Rings’-trilogie, nog altijd de moeite van het bekijken waard. Daarnaast zit de film boordevol humoristische momenten en weet deze daarnaast de nodige dramatiek en – voor de kleintjes onder ons – de nodige spanning op te bouwen.

‘The Dark Crystal’ is al met al een anderhalf uur durend visueel hoogstandje, dat gegarneerd wordt met een soundtrack die de kracht van de film nog maar eens versterkt. Het is te prijzen dat deze film na een kleine 25 jaar nog altijd de moeite van het bekijken waard is en bovendien nog altijd enorm kundig gemaakt overkomt. ‘The Dark Crystal’ is een absolute aanrader voor jong en oud en een must see voor elke fantasy- en poppenfilmliefhebber.

Vincent Nijman

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 24 maart 1983