The Dead Girl (2006)

Regie: Karen Moncrieff | 93 minuten | drama, thriller | Acteurs: Toni Collette, Rose Byrne, Mary Beth Hurt, Marcia Gay Harden, Brittany Murphy, Kerry Washington, Piper Laurie, Giovanni Ribisi, James Franco, Mary Steenburgen, Bruce Davison, Nick Searcy, Josh Brolin, Christopher Allen Nelson, Dennis Keifer, Elizabeth Pernoll, Gillian Pernoll

Regisseuse Karen Moncrieff woonde als jurylid een proces bij naar aanleiding van de moord op een prostituee. Door de verhalen van de mensen die het slachtoffer gekend hadden vormde ze zich een beeld van het slachtoffer en haar leven. Met ‘The Dead Girl’ doet ze het omgekeerde. Het lijk en de dood van prostituee Krista dienen als aanleiding om het leven te schetsen van anderen die op de een of andere manier met Krista te maken hebben gehad.

Arden wordt door haar gehandicapte moeder geterroriseerd. Ze vindt het lijk van Krista, komt op televisie en wordt beroemd. Rudy (Giovanni Ribisi) van de supermarkt raakt door Arden gefascineerd en vraagt haar mee uit. Door hem kan ze zich eindelijk van haar dominante moeder losmaken. Leah lijdt al vijftien jaar onder de verdwijning van haar zusje. Haar ouders, maar vooral haar moeder (Mary Steenburgen), weigeren te accepteren dat hun verdwenen dochter niet meer terugkomt. Leah denkt met haar leven verder te kunnen gaan wanneer ze als patholoog het lijk van Krista onder ogen krijgt en ziet dat op ze dezelfde vreemde plek als haar zusje een moedervlek heeft. Melora identificeert haar dochter en krijgt van Krista’s kamergenote en collega prostituee Rosetta (Kerry Washington) te horen waarom Krista van huis is weggelopen en prostituee is geworden. Het vierde deel gaat over Ruth die het sterke vermoeden heeft dat haar echtgenoot Carl (Nick Searcy), die vaak dagenlang achter elkaar verdwijnt, prostituees frequenteert. En tenslotte zien we Krista en de laatste avonturen die ze beleefde voorafgaand aan haar gewelddadige dood. Dit laatste is het zwakste deel door het licht hysterische optreden van Brittany Murphy en verbreekt de deprimerende betovering die door de andere vier delen zo fraai is opgeroepen.

‘The Dead Girl’ is boeiend op een verstikkende manier, een verstild drama met voor het merendeel ijzersterk acteerwerk en mooie subtiele details en verwijzingen die door de film zijn heen geweven. Het toont op indringende wijze het rauwe fysieke geweld tegen vrouwen, maar ook de psychologische druk, zoals de geestelijke verwaarlozing van Ruth door Carl. Al met al een weinig opwekkende film, maar een fraai monument voor al die slachtoffers van ontvoering, verkrachting, uitbuiting, moord en fysieke en geestelijke mishandeling die maar al te vaak de media bevolken vanwege hun trieste lot.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 mei 2007