The Deal (2005)

Regie: Harvey Kahn | 107 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Christian Slater, Selma Blair, Robert Loggia, Colm Feore, Angie Harmon, John Heard, Kevin Tighe, Philip Granger, Françoise Yip, Jim Thorburn, Paul McGillion, Christine Lippa, Jennifer Clement, Mike Dopud, Vyacheslav Vinnik

In ‘The Deal’ zijn de Verenigde Staten in oorlog met het Midden-Oosten. Niet zoals het nu in werkelijkheid tegen het terrorisme, maar in een oorlog om de olie. Olieprijzen zijn gigantisch gestegen en in een land waarin elke kleine boodschap met de auto wordt gedaan, is dit een drama van de eerste orde.

Voor Hanson zijn het gouden tijden; hij ruikt zijn kansen door een fusie tussen twee oliebedrijven te begeleiden. De synopsis lijkt zo simpel als wat, maar dat blijkt echter niet het geval. In ‘The Deal’ is het meeste mis met het script. De film springt van de hak op de tak. Niet relevante verhaallijnen krijgen net zo veel aandacht als de plotlijn. Veel mannen in pak die allemaal op elkaar lijken die stuk voor stuk dollartekens in de ogen maken het kijkplezier en -gemak niet groter. En het ergst van alles: aan geen enkele emotie wordt aandacht besteed. Als Hanson’s beste vriend wordt vermoord, praat hij over koetjes en kalfjes tijdens de begrafenis en de weduwe krijgt een verplicht aandoende omhelzing. En zo is het met alles wat Hanson overkomt. Hij wordt er in geluisd, maar hij vertrekt geen spier. Hij moet zijn vriendin dumpen, het lijkt hem niets te doen. Slechts één keer lezen we een emotie op het gezicht van acteur Christian Slater: als hij een bebloed hart in zijn koelkast vindt.

Nu valt er voor de acteurs ook geen eer te behalen. ‘The Deal’ is niets meer dan een opvolging van de verschillende scènes. Er wordt geen tijd genomen om de karakters uit te diepen of een geloofwaardige omgeving te creëren. Olie – en dus de benzine – is onbetaalbaar, maar ondertussen rijdt elk karakter in een auto of laat zich rijden in taxi’s. Het één keer in beeld brengen van een benzinestation met het bordje ‘No Gas’ geeft de kijker geen inzichten in de wereld zonder benzine. En het allerergste is misschien nog wel: de film is op geen enkel moment spannend! En die verwachting wordt wel gecreëerd met de namen van (middel) grote acteurs en de verhaallijn. Gemiste kans.

Eline Lubberts