The Deal (2008)

Regie: Steven Schachter | 95 minuten | komedie | Acteurs: Meg Ryan, William H. Macy, Kate Blumberg, Jeremy Crutchley, Jose Domingos, Adrian Galley, Fiona Glascott, Elliott Gould, Brett Granstaff, Sydney Hall, Sean Higgs, David Hunt, Aiden Lithgow, LL Cool J, Darron Meyer, Tere Morris, Sharon Raginiano, Natasha Rees-Davies, Jason Ritter, Matthew Dylan Roberts, George Worthmore

Je kunt niet beweren dat Hollywood niet regelmatig een blik op zichzelf werpt in haar films. Rolprenten die de filmindustrie als onderwerp hebben, zij het voor komedie, drama of anderzijds, zijn niet nieuw. Een kijkje in de keuken van het machtige Hollywood is soms verrassend grappig of verhelderend. Denk bijvoorbeeld eens aan films zoals ‘America’s Sweethearts’, ‘Get Shorty’, ‘The Big Picture’, ‘Hollywood Shuffle’ of ‘Tropic Thunder’. Ook biografieën over filmsterren of regisseurs, zoals ‘Gods and Monsters’, ‘Ed Wood’ en ‘Chaplin’, bevatten altijd wel een (historisch) interessante invalshoek op de Amerikaanse filmindustrie.

‘The Deal’ van regisseur Steven Schachter en acteur William H. Macy is eveneens een film van het bovengenoemde type. Een “scherpe komedie over de wereld die Hollywood heet”, zoals de film zichzelf verkoopt. Of scherp ook altijd grappig is valt nog te bezien. We maken kennis met Charlie Berns (Macy), ooit een succesvol producer. Nu is hij afgezakt naar een bedenkelijk niveau en staat hij op het punt zichzelf van het leven te beroven. Door tussenkomst van zijn neefje krijgt hij echter een lumineus idee voor een nieuw filmproject. Grote spil hierin is succesvolle zwarte actiester Bobby Mason (LL Cool J) die onlangs bekeerd is tot het Jodendom. De problemen die volgen rond de film van Berns met de veeleisende Mason bevatten genoeg grappen om te amuseren, en hoewel het gevaar al gauw bestaat dat voor sommige grappen veel “insider” kennis vereist zou zijn lijkt dit hier niet het geval. Venijnige observaties over de soms erg oppervlakkige machinaties van de filmindustrie maken de eerste helft van de film erg leuk om naar te kijken. Masons obsessie met zijn nieuwe geloof (Talmud for Dummies) zorgt voor enkele leuke Joods getinte grappen. Macy kan zich bovendien uitleven als de cynische, hufterige en seksistische Berns die alle touwtjes in handen lijkt te hebben.

Jammer genoeg is het tweede gedeelte van de film een stuk minder sterk. Mason verdwijnt wel heel erg vlot van het toneel en Berns laat zich door love-interest Deirdre Hearn (Meg Ryan) op sleeptouw nemen om toch nog iets van de situatie te maken. De film mist in dit tweede deel een stuk van zijn venijn en kabbelt rustig naar een voorspelbaar einde. Bovendien komt de chemie die er op sommige momenten is tussen Macy en Ryan over het geheel genomen niet goed uit de verf. Daardoor is ‘The Deal’ vooral in de eerste helft soms scherp, vaak grappig maar kan hij uiteindelijk de verwachtingen niet waarmaken.

Joost Hoedemaeckers