The Deaths of Ian Stone (2007)

Regie: Dario Piana | 87 minuten | horror, thriller | Acteurs: Mike Vogel, Jaime Murray, Christina Cole, Michael Feast, Charlie Anson, Michael Dixon, George Dillon, Marnix Van Den Broeke, Andrew Buchan, Bill Nash, Anthony Warren, Jason Durran, Jeff Peterson, Roger Monk, James Bartle, Tom Bodell, Josh Garfield, Jonathan Magnanti, Clive Perrott, Jason Steadman

“Er zijn zo van die dagen waarop alles misgaat. Vandaag klopte er gewoon iets niet,” verzucht een teleurgestelde Ian (Mike Vogel, ‘Cloverfield’) tegen zijn vriendin na een verloren potje ijshockey. Als er even later een dreigend muziekje klinkt onder een shot van piepende schommels weet je dat Ian Stone gelijk heeft; iets is niet helemaal in de haak.

Op de weg terug van z’n vriendins huis wordt Ian aangevallen door een insect van monsterachtige proporties. Ze belanden al vechtend op de rails voor een naderende trein die ze niet meer kunnen ontwijken, je ziet een flits en…. Ian zit van het ene op het andere moment achter een bureau op kantoor. Vanaf dat moment heeft ‘The Deaths of Ian Stone’ iets weg van een bloederige ‘The Butterfly Effect’. Ian overleeft ook zijn nieuwe bestaan als kantoorslaaf niet en blijft maar ontwaken in nieuwe levens. Het is een goed gevonden premisse voor een horrorfilm; de mysterieuze wedergeboortes van het hoofdpersonage wekken de nieuwsgierigheid van de kijker op. Maar zodra je wat meer over het hoe en waarom te weten komt, neemt de film een compleet andere wending. Méér in de richting van de Russische fantasiefilm ‘Nightwatch’ en mínder in die van ‘Groundhog Day’ from hell. Ian blijkt dwars te worden gezeten door zogenaamde ‘harvesters’, vreemde verschijningen die zich in leven houden door zich tegoed te doen aan de angst van nietsvermoedende mensen. En kennelijk heeft onze getergde hoofdpersoon iets uitgespookt waardoor hij zich de toorn van deze harvesters op de hals heeft gehaald.

‘The Deaths of Ian Stone’ heeft het etiket ‘horror’ opgeplakt gekregen, mede doordat de film als kopstuk diende voor het Amerikaanse After Dark Horrorfest 2007. Maar de film valt zodra de harvesters ten tonele verschijnen meer in de categorie science fiction.De filmmakers leken niet te kunnen beslissen welke richting ze met ‘The Deaths of Ian Stone’ op wilden. Het eindresultaat is een onsamenhangende film, die qua verhaal positief afsteekt tegen de geijkte slasherhorrorfilms van tegenwoordig, maar die te weinig nieuwe paden betreedt om op te vallen in het science fictiongenre.

Wouter Westerhof