The Deer Hunter (1978)

Regie: Michael Cimino | 182 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale, Meryl Streep, John Savage, George Dzundza, Chuck Aspegren, Shirley Stoler, Rutanya Alda, Pierre Segui, Mady Kaplan, Amy Wright, Mary Ann Haenel, Richard Kuss, Joe Grifasi

‘The Deer Hunter’ is een filmklassieker die vooral bekend staat om één ding. De film maakte het levensgevaarlijke Russische Roulette bekend bij het grote publiek. ‘The Deer Hunter’ is echter veel meer dan dat en mag gerust een meesterwerk worden genoemd. Met dit oorlogsdrama toont regisseur en scenarioschrijver Michael Cimino de gruwelen en de impact van een oorlog ( in dit geval de Vietnamoorlog) op de gewone mens.

Mike, Steven en Nick zijn drie vrienden uit het kleine plaatsje Clairton. Ze werken allen als staalarbeider en besteden hun vrije tijd in de kroeg en door te gaan jagen. Wanneer ze worden opgeroepen voor militaire dienst in de Vietnamoorlog besluiten ze nog even te genieten van hun vrijheid op de bruiloft van Steven en gaan ze nog één keer met hun vriendengroep jagen. In Vietnam worden de drie vrienden gevangen genomen door de Vietcong die hen dwingt Russische Roulette te spelen. Ze weten uiteindelijk te ontsnappen maar raken elkaar kwijt. Mike (Robert De Niro) keert terug naar Amerika zonder te weten wat er met zijn vrienden is gebeurd. Later blijkt dat Steven (John Savage), die ook terug in Amerika is, zijn beide benen kwijt is en dat de getraumatiseerde Nick (Christopher Walken) voor veel geld Russische Roulette speelt in Saigon.

Het verhaal van ‘The Deer Hunter’ wordt zeer overzichtelijk verteld in drie delen: de periode voor, tijdens en na de oorlog. Michael Cimino neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen en de film klokt dan ook meer dan drie uur. Toch benut hij de tijd goed door uitgebreid aandacht te geven aan de belangrijkste personages. Dat de film niet saai wordt komt mede door de briljante acteurs. Robert De Niro was in 1978 al een ster door films als ‘Taxi Driver’ en ‘The Godfather: Part II’ en ook collega Christopher Walken was opgevallen door zijn rol in ‘Annie Hall’. Beide heren spelen de sterren van de hemel en Walkens toewijding en inzet, dat onder andere blijkt uit zijn strenge dieet van rijst en bananen om zo veel mogelijk af te vallen, werd beloond met een Oscar. De Niro was ook degene die de toen vrij onbekende Meryl Streep bij de film bracht. De mooie scènes tussen de twee acteerkanonnen laten dan ook zien dat Streep toen al een natuurtalent was. De actrice betrok op haar beurt haar vriend John Cazale bij de film die toen al prachtige rollen in de twee ‘Godfather’ films en ‘Dog Day Afternoon’ had gespeeld. Cazale had echter terminale kanker en de studio wilde niet betalen voor de torenhoge verzekeringskosten. Cimino en Streep dreigden de set af te lopen en De Niro was degene die uit eigen zak de verzekering betaalde. Cazale bleef in de film maar stierf helaas kort nadat de film af was. Hij heeft het eindresultaat nooit kunnen zien.

Er was veel kritiek op het gebruik van Russische Roulette in de film. Er was namelijk nergens bekend dat het ook daadwerkelijk plaatsgevonden had in de Vietnamoorlog. Ter illustratie, bij het gokspel Russische Roulette wordt er één kogel in het magazijn ( waar in principe plek is voor 6 kogels) van een revolver gestopt. Iemand zet het pistool tegen zijn eigen hoofd of tegen dat van een ander en schiet. De vraag is dan natuurlijk of de persoon het overleeft. In ‘The Deer Hunter’ moeten twee gevangenen een geladen revolver tegen hun hoofd plaatsen en schieten. De Vietcong gokt vervolgens voor geld wie het overleeft. Deze intense scène is zenuwslopend en het gruwelijke hoogtepunt van de film. Cimino’s weerwoord op de kritiek was dat het gebruik van Russische Roulette misschien niet historisch correct was, maar dat het zíjn manier was om de onmenselijkheid en willekeurigheid van oorlog te tonen.

‘The Deer Hunter’ is een klassieker in zijn genre. Het is een intens drama dat wordt afgewisseld met de gruwelijkheden van een oorlog. De film toont hoe oorlog een allesverwoestende impact kan hebben op het leven van de mens. Prachtige rollen van bekende acteurs als Robert De Niro, Christopher Walken en Meryl Streep maken de film tot een must-see voor iedere filmliefhebber.

Shelley Eimers

Waardering: 5

Bioscooprelease: 5 april 1979