The Devil Conspiracy (2022)

Regie: Nathan Frankowski | 111 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Alice Orr-Ewing, Joe Doyle, Eveline Hall, Peter Mensah, Joe Anderson, Brian Caspe, James Faulkner, Spencer Wilding, Wendy Rosas, Victoria Chilap, Anushka Holding, Ilaria Antonello, Jan Arnost, Matous Brichcin, Natassia Bustamante, Kevin Michael Clarke

Relihorror is een genre dat al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw behoorlijk wat populariteit geniet in de filmwereld. ‘The Exorcist’ en ‘The Omen’ (en dan vooral de originele films) zijn de bekendste en beste voorbeelden, maar zeker niet enige exponenten van het genre. ‘The Devil Conspiracy’ incorporeert elementen van die genreklassiekers, maar gooit daar een modern en campy sausje met veel actie overheen. Dat blijkt al uit de openingsscène, die bestaat uit een zwaar met (best verdienstelijke) CGI-elementen gelardeerd gevecht tussen Lucifer en de aartsengel Michaël. Die laatste luistert naar de toepasselijke bijnaam ‘de jachthond van de hemel’. Zijn taak? De gevallen engel Lucifer in het gareel houden en ontsnapte demonen die het mensenrijk onveilig maken terugslepen naar de onderwereld.

Na de actierijke opening verlaten we de zwartgeblakerde vlakten van de hel en maken we kennis met Laura, een Amerikaanse studente kunstgeschiedenis die in Turijn (al is de film in werkelijkheid in Tsjechië opgenomen) aan haar scriptie werkt. In de Italiaanse stad wordt voor het eerst sinds lange tijd de lijkwade van Turijn (een belangrijke relikwie van het katholicisme en volgens veel christenen het doek waarin Jezus werd gewikkeld en begraven na de kruisiging) tentoongesteld aan het grote publiek. Laura krijgt van de bevriende priester Marconi speciale toestemming om in het museum de lijkwade van dichtbij te bekijken en een aantal kostbare standbeelden te bestuderen.

Wat een interessante studiesessie had moeten worden, loopt echter uit op een nachtmerrie. Een sekte satanisten onder leiding van een sinistere dame dringt het museum binnen, steelt de lijkwade, rijgt Marconi aan het mes en ontvoert Laura. Het snode plan van deze onfrisse club in een notendop? Het DNA van Jezus gebruiken om de antichrist te reïncarneren in het lichaam van een (nog ongeboren) kind middels een duivelse vorm van kunstmatige inseminatie. Michaël probeert dit doemscenario te voorkomen door af te dalen naar de aarde en in het lichaam van priester Marconi de sekte op te sporen.

Dit alles leidt tot een verhaal dat aandoet als een onheilig en bij vlagen knotsgek amalgaam van ‘Paradise Lost’, ‘Rosemary’s Baby’, ‘The Omen’, ‘The Boys from Brazil’ en de griezelwerken van Sam Raimi, verpakt in een vertelstijl die associaties oproept met de boeken van Dan Brown. De eerste akte van de film werkt redelijk, met name omdat de makers de absurditeit die besloten ligt in de plot meestal vrij baan geven en zo het pad lijken te effenen voor een lekkere B-film. Helaas schakelt ‘The Devil Conspiracy’ daarna over op een meer serieuze en ernstige toon die de film niet ten goede komt. De actiescènes, af en toe afgewisseld met wat horrorelementen in de vorm van stevig bloedvergieten en aartslelijk hellegebroed, krijgen de overhand. De makers lijken de handrem te zetten op hun creatieve pretenties om zo iets te creëren dat een breder publiek (de liefhebbers van de betere knokfilm en mainstreamhorror) aanspreekt.

Die artistieke zelfbeperking zorgt er helaas voor dat ‘The Devil Conspiracy’ zijn potentie als buitenissig cultwerk niet helemaal benut. Door de onalledaagse kruisbestuiving van horror, actie en scifi is het geen film die je snel vergeet, maar kwalitatief ontstijgt deze rolprent zelden de middelmaat.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

Speciale vertoning: Club Imagine, 10-12 maart 2023
DVD-release: 28 april 2023