The Devil’s Rejects (2005)

Regie: Rob Zombie | 109 minuten | actie, horror, misdaad | Acteurs: Sid Haig, Bill Moseley, Sheri Moon Zombie, William Forsythe, Ken Foree, Leslie Easterbrook, E.G. Daily, Matthew McGrory, Geoffrey Lewis, Priscilla Barnes, Dave Sheridan, Kate Norby, Lew Temple, Danny Trejo, Dallas Page, Brian Posehn, Tom Towles, Michael Berryman, P.J. Soles, Deborah Van Valkenburgh, Ginger Lynn Allen, Jossara Jinaro, Chris Ellis, Mary Woropov, Daniel Roebuck, Duane Whitaker, Michael ‘Red Bone’ Alcott, Juanita Guzman, Sean Moran, Jordan Orr, Kelvin Brown, Glenn Taranto, Jessica Helmer, Nicholas Marino, Steve Railsback, John H. Tobin, Robert Trebor

Het verhaal van deze film wijst op een ouderwetse slasher movie in de traditie van ‘The Texas Chainsaw Massacre’, of meer recentelijk ‘Wrong Turn’: inteeltfiguren zaaien dood en verderf in afgelegen gebieden in het zuiden van de Verenigde Staten. Dit is in wezen ook wat de kijker voorgeschoteld krijgt, maar ‘The Devil’s Rejects’ heeft meer te bieden dan dat alleen.

‘The Devil’s Rejects’ is een soort van vervolg op ‘House of 1000 Corpses’ uit 2005. Soort van, omdat regisseur Rob Zombie een hekel heeft aan zogenaamde sequels. Hij laat de hoofdfiguren uit ‘House of 1000 Corpses’ weliswaar terugkeren in deze film, maar verder wijkt ‘The Devil’s Rejects’ qua stijl en verhaal af van zijn voorganger. De nadruk ligt meer op de onderlinge band tussen de hoofdpersonen dan op hun misdaden. En waar ‘House of 1000 Corpses’ surrealistisch en campy was, is ‘The Devil’s Rejects’ een stuk realistischer. Het eindresultaat is een behoorlijk ziekmakende horrorfilm, niet op de laatste plaats vanwege de sadistische psychologische spelletjes die de Fireflies spelen met hun slachtoffers.

Regisseur Rob Zombie (echte naam: Robert Cummings) is een kleurrijke cultfiguur, vooral bekend in zijn thuisland de Verenigde Staten. Hij regisseert niet alleen films, maar is ook muzikant, illustrator en scriptschrijver. Zijn vrouw Sheri Moon Zombie (geboren als Sheri Skerkis) figureerde in vrijwel alle videoclips van Zombies heavy metalband White Zombie, en speelde een hoofdrol in zowel ‘House of 1000 Corpses’ als ‘The Devil’s Rejects’. Ook had ze een bijrol in Tobe Hoopers ‘Toolbox Murders’ (Hooper vestigde zijn naam met films als ‘The Texas Chainsaw Massacre’ en ‘Poltergeist’). De mooie Sheri heeft in de VS net als haar man een cultstatus bereikt onder de liefhebbers van zowel metal muziek als horrorfilms.

Wat vooral opvalt aan ‘The Devil’s Rejects’ is dat de film intelligenter is dan de gemiddelde slasher. De moordenaars zijn nu eens geen hersenloze, met een bijl zwaaiende, gemaskerde psychopaten, maar mensen van vlees en bloed. Zo zien we de familie Firefly bijvoorbeeld gezellig samen een ijsje eten. En blijkt de ultrageweldadige Otis tevens een scherpzinnige kerel met sterke oneliners. Desondanks wekken de Fireflies weinig sympathie op, en aan het einde van de film krijgen ze gelukkig ook hun verdiende loon.

‘The Devil’s Rejects’ is een uitstekende genrefilm, en zal zeker een lang leven beschoren zijn in videotheken en privécollecties. Voor het grote publiek is deze film waarschijnlijk net iets teveel van het goede.

Saskia Blokker

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 3 november 2005