The Diabolical (2015)

Regie: Alistair Legrand | 86 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Ali Larter, Arjun Gupta, Max Rose, Chloe Perrin, Merrin Dungey, Patrick Fischler, Kurt Carley, Wilmer Calderon, Laura Margolis, Mark Steger, Tom Wright, Trey Holland, Andrew Varenhorst

Bijna elke nacht krijgt het huis van de alleenstaande moeder Madison bezoek van onheilspellende geestverschijningen. Ondanks dat ze door een opdringerige en zich nogal vreemd gedragende makelaar wordt benaderd, schakelt Madison zelf een expert in op het gebied van paranormale zaken om het kwaad in huis te verdrijven. Het plan valt echter al snel in duigen. Het enige wat ze nu nog kan doen is zelf op onderzoek gaan, samen met haar nieuwe partner Nikolai. En wat de twee dan ontdekken, tart alle verbeelding. Samen met haar zoontje, dochter en Nikolai beslist Madison om de confrontatie met de duivelse gedaantes aan te gaan.

In tegenstelling tot veel genregenoten ruimt ‘The Diabolical’ niet veel plek in voor inleidende bespiegelingen. Waar de meeste horrorfilms beginnen met een introductie van de hoofdpersonages en subtiele jump scares, valt regisseur Alistair Legrand gelijk met de deur in huis. De vreemde gedaantes die Madison en haar kinderen teisteren komen bijvoorbeeld al vroeg en in vol ornaat in beeld. Het effect van deze aanpak is dubbel. Enerzijds is het wel verfrissend, aangezien de ‘aanloopfase’ naar de essentie in veel horrorfilms te uitgebreid en langdradig is. Anderzijds gaat het wel ten koste van de sfeer- en spanningsopbouw, twee vaak onderschatte factoren die essentieel zijn bij het op ambachtelijke wijze vervaardigen van een kwaliteitshorrorfilm. Bekijk bijvoorbeeld maar eens de originele versies van ‘Fright Night’ en ‘The Fog’ om voorbeelden te zien van suspense building in optima forma. ‘The Diabolical’ verschiet een groot deel van zijn kruit al in een vroeg stadium, waardoor er (te) weinig aan de verbeelding van de kijker wordt overgelaten.

Daarnaast gaat het gebrek aan inleiding ook ten koste van de karakteropbouw. De personages blijven wat vlak, waardoor je als kijker niet altijd even sterk meeleeft met hun angstaanjagende lotgevallen. Dat wordt gelukkig wel deels goedgemaakt door het behoorlijke acteerwerk, waarbij vooral hoofdrolspeelster Ali Larter (bekend van de serie ‘Heroes’ en de Resident Evil-franchise) positief opvalt. De effecten zijn redelijk; niet spectaculair goed, maar wel duidelijk superieur aan B-filmniveau.

Vanaf het moment dat we de herkomst van de lugubere indringers ontdekken, verandert ‘The Diabolical’ van een klassieke spookhuisfilm in een verkapte sciencefictionprent. Hoewel die zet verassend en gedurfd is, doet de finale toch wat vreemd en gekunsteld aan. De uiteindelijke resolutie voelt meer aan als een klassiek gevalletje deus ex machina dan als een einde dat voortkomt uit logische karakterkeuzes of het resultaat is van een organisch denkproces van de scriptschrijvers. Het eindverdict? Een redelijke film die er echter zelden in slaagt om zich te onderscheiden van de grauwe middelmaat.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 28 januari 2016