The Diary of a Teenage Girl (2015)

Regie: Marielle Heller | 102 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig, Christopher Meloni, Abby Wait, Miranda Bailey, Madeleine Waters, John Parsons, Austin Lyon, Quinn Nagle, David Fine

San Francisco, 1976. Minnie (Bel Powley) is een tiener van vijftien die worstelt met haar ontluikende seksualiteit en haar hang naar aandacht en liefde. Ze vindt een onverwachte aanbidder in Monroe (Alexander Skarsgård), de vriend van haar moeder, en begint een seksuele relatie met hem. Minnie’s moeder Charlotte (Kristen Wiig) heeft het te druk met haar eigen leven vol feestjes en drugs om te zien wat er onder haar neus gebeurt. Minnie’s relatie met Monroe raakt al snel gecompliceerd en hun geheim lijkt niet lang veilig.

Een tienermeisje dat een relatie krijgt met een twintig jaar oudere man klinkt als een film vol misbruik en ellende. In ‘The Diary of a Teenage Girl’ wordt echter duidelijk gemaakt dat de klassieke vorm; man buit tienermeisje uit, niet altijd van toepassing is. Minnie is degene die op sensuele wijze toenadering zoekt, ook al is ze pas vijftien. Het staat buiten kijf dat een volwassen man daar nooit op zou moeten ingaan, maar het verduidelijkt wel waarom knappe lapzwans Monroe toegeeft aan haar verlangens. Na de ontmaagding wordt wel snel duidelijk dat Minnie nog echt een tiener is wanneer ze giechelend haar beste vriendin belt om te vertellen over de gebeurtenis. Ook maakt ze van de gelegenheid gebruik om haar gedachtes en gevoelens in te spreken op een audiorecorder die ze vervolgens als dagboek gebruikt.

De film is gebaseerd op de graphic novel van Phoebe Gloeckner die grotendeels autobiografisch is. Gloeckner is onder andere een illustrator en dit komt op een bijzondere manier terug in de film. Minnie maakt ook illustraties en die komen af en toe tot leven in de film wanneer Minnie haar gedachtes deelt. Hoewel de illustraties er mooi uitzien leiden ze vaak wel af van het verhaal, omdat ze de denkbeelden van Minnie letterlijk cartoonesk maken. De aankleding van de film is tot in de puntjes verzorgd. De kostuums zijn fantastisch en het jaren 70 sfeertje is constant voelbaar. Sfeer is sowieso erg belangrijk in de film want in de huidige tijd zou een tiener van vijftien jaar lang niet zo haar gang kunnen gaan als Minnie.

Hoofdrolspeelster Bel Powley is niet alleen Brits maar ook nog eens 23 jaar oud. Haar jonge uiterlijk en natuurlijke spel tonen echter geen volwassen vrouw maar een tiener die het ene moment verleidelijk is en het andere moment zich als een dramaqueen gedraagt. Vooral in haar samenspel met Alexander Skarsgård komt dit goed tot uiting. Grootste verrassing is Kristen Wigg die vooral bekend is van haar comedy rollen zoals in ‘Bridesmaids’. Hier speelt Wiig echter met verve de mooie Charlotte die haar dochter het feminisme probeert bij te brengen, maar tevens gebukt gaat onder ouder worden en het verlies van schoonheid.

‘The Diary of a Teenage Girl’ is een open en eerlijke vertelling van de ingewikkelde redenering van een tienermeisje. Niet ieder jong meisje zal op dezelfde manier met haar driften om gaan als Minnie maar haar gevoelens over liefde, seks en identiteit zijn universeel herkenbaar.

Shelley Eimers

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 augustus 2015
VOD-release: 15 december 2015
DVD-release: 15 december 2015