The Dictator Hunter (2007)

Regie: Klaartje Quirijns | 75 minuten | documentaire | Acteurs: Reed Brody, Souleyman Guengueng

Het intro van de film ‘The Dictator Hunter’ geeft de kijker al meteen genoeg stof om over na te denken: Als je iemand vermoordt ga je de gevangenis in. Vermoord je er veertig ga je naar een inrichting. Vermoordt je 40.000 mensen dan krijg je asiel in een ander land. Hissene Habre was president van Tsjaad tot 1990 en wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op 40.000 mensen. Toen vluchtte hij naar Senegal waar hij asiel kreeg.

Reed Brody maakt jacht op deze Habre. Brody is advocaat en mensenrechtenactivist bij Human Right Watch. Samen met Habre-slachtoffer Souleyman Guengueng vechten ze onophoudelijk voor zijn berechting. Guengueng is gemarteld en heeft lange tijd gevangen gezeten voor hij kon vluchten naar New York. Daar wacht hij op een verblijfsvergunning zodat zijn vrouw en kinderen ook kunnen komen. Guengueng zingt om de gedachten in zijn hoofd stop te zetten.

Eindelijk lijkt er een doorbraak te komen in de zaak en mogelijk wordt Habre uitgeleverd aan België. Deze mogelijke doorbraak komt precies op het moment dat Brody eigenlijk zijn koffers zou moeten pakken om aan het werk te gaan bij de Verenigde Naties. Daar heeft hij een fantastische baan aangeboden gekregen met veel geld en scholingsmogelijkheden voor zijn zoontje. Maar Brody blaast de boel af en gaat voor zijn (kansloze) missie: de berechting van Habre.

Filmmaakster Klaartje Quirijns heeft een prachtige documentaire gemaakt. ‘The Dictator Hunter’ is niet alleen een portret van Brody. Het geeft ook een kijkje in de keuken van de denkwereld van Afrika. Quirijns en Brody laten zien hoe je met Senegalese geestelijk leiders spreekt en hoe Afrikaanse vrouwen rouwen. Hoe families doorleven na zoveel ellende en hoe al die dictatortjes in Afrika elkaar beschermen. En dan is daar plotseling toch die Brody en Guengueng. En heel misschien verandert er toch wat en
zegeviert eindelijk eens het recht. Het lijkt bijna een roman en Brody een heilige, hopelijk komt hun verhaal en levensdoel tot een happy end. De tijd zal het leren. Een prachtige film, indrukwekkend en hoopgevend.

Miranda van der Hoek