The Disappeared (2008)

Regie: Johnny Kevorkian | 96 minuten | horror | Acteurs: Harry Treadaway, Greg Wise, Alex Jennings, Tom Felton, Finlay Robertson, Nikki Amuka-Bird, Ros Leeming, Bronson Webb, Georgia Groome, Lewis Lemperuer Palmer, Jefferson Hall, Tyler Anthony, James Cook, T’Nia Miller, Benedict Martin

‘The Disappeared’ is een zeer middelmatig horrorverhaal dat erg langzaam op gang komt. Het hele scenario is ook een beetje te logisch en opvallend in elkaar gezet. Het broertje van Matthew verdwijnt, terwijl Matthew op hem zou moeten letten die avond. Vervolgens draait hij even door en belandt hij tijdelijk in een kliniek. Op het moment dat hij thuiskomt bij zijn alleenstaande vader [waar moeder is gebleven en of zij er überhaupt ooit geweest is, doet blijkbaar niet ter zake], vallen we als kijker het verhaal binnen.

Matthew (Harry Treadaway) kan maar moeilijk zijn draai vinden en heeft continu ‘Sixth Sense-achtige’ en daarmee onoriginele ervaringen. Zo ontmoet hij mensen die soms misschien wel dood zijn, of toch niet? En spreekt de geest van zijn broertje Tom hem toe. Tussen hem en zijn vader gaat het slecht, tussen hem en zijn beste vriend gaat het slecht, tussen hem en de asociale buurttieners gaat het slecht. Kortom, het gaat niet goed met Matthew. Misschien is dat ook wel de reden dat hij het zo goed kan vinden met zijn nieuwe buurmeisje Amy (Ros Leeming). Wie? Amy, want daar is iets bijzonders mee aan de hand. Los van het feit dat ze onder de blauwe plekken zit.

Afgezien van een paar interessante twists is het maar moeilijk om je aandacht bij de film te houden. Het lijkt wel of tijdens het verhaal op de meest willekeurige momenten nieuwe personages en verhaallijntjes worden toegevoegd aan het geheel, omdat ze toevallig nodig zijn op dat specifieke moment in de film. Het is allemaal net te transparant. En als dan ook nog het acteerwerk van eigenlijk de hele cast geen grootse en meeslepende prestatie is, dan blijft er toch maar erg weinig over.

Wat op zich nog wel aanspreekt is de grauwe omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Grijze flatgebouwen en verloederd beton sieren de achtergrond. Daar moet je van houden. Ook heeft de film een aantal mooie stills. De setting is dus anders. Voor de rest is ‘The Disappeared’ een slap aftreksel van eerdere films. Voor een echte horrorfan misschien nog wel de moeite waard, maar voor de andere filmliefhebbers luidt het advies: Next!

Tristan van der Linden