The Disaster Artist (2017)

Recensie The Disaster Artist CinemagazineRegie: James Franco | 104 minuten | biografie, komedie | Acteurs: Dave Franco, James Franco, Seth Rogen, Ari Graynor, Alison Brie, Jacki Weaver, Paul Scheer, Zac Efron, Josh Hutcherson, June Diane Raphael, Megan Mullaly, Jason Mantzoukas, Andrew Santino, Nathan Fielder, Joe Mande, Sharon Stone, John Early, Melanie Griffith, Hannibal Buress, Charlyne Yi

Tommy Wiseau is een vrrrreemde snuiter. Lang zwart haar, rijzige gestalte, een accent als van een intergalactische reiziger en een bankrekening waar geen einde aan komt. Tommy zwijgt over de herkomst van het geld maar wat zijn afkomst betreft beweert hij dat hij afkomstig is uit New Orleans, een stad waarvan hij de naam nauwelijks kan uitspreken. Wanneer Tommy op een dag de beginnende acteur Greg Sestero ontmoet, besluiten de twee om naar Los Angeles te trekken om het daar te maken als acteur. Tommy is ambitieus, zelfverzekerd, hondsbrutaal. Alleen talent, dat heeft ie niet.

Dit waargebeurde verhaal is de basis van de Amerikaanse komedie ‘The Disaster Artist’. Grootste deel van de film gaat over het maken van misschien wel de slechtste film aller tijden: ‘The Room’ uit 2003. Waarom is die film dan zo slecht? Omdat Tommy niet alleen de hoofdrol speelt maar ook het (onbegrijpelijke) script schreef en de film regisseerde. Wie wil weten hoe slecht die film is, kan op Youtube een paar overtuigende fragmenten bekijken.

Regisseur James Franco en zijn team van schrijvers hadden van ‘The Disaster Artist’ gemakkelijk een komische wegkijker kunnen maken. De scènes over de filmopnames zijn uiteraard hilarisch maar de film gaat vooral over de ontroerende vriendschap tussen de talentloze Tommy en de nauwelijks talentvoller Greg. Hoewel we Tommy nooit helemaal leren kennen (zijn karakter is al even buitenaards als zijn accent) blijkt toch steeds weer dat onder het stoere uiterlijk een heel gevoelig man schuilgaat. Ondanks zijn stoere praatjes is hij bloednerveus bij de eerste filmopname en je ziet het enorme verdriet wanneer Greg besluit om niet meer bij Tommy te logeren maar gaat samenwonen met zijn vriendin.

James en Dave Franco zetten aandoenlijke rollen neer als Tommy en Greg, maar ook de bijrollen zijn prima bezet met acteurs als Seth Rogen en Alison Brie. De film kent een fijne afwisseling van humor en licht drama, waarbij de humor ook echt om te lachen is. Wie aan het eind nog niet is uitgelachen moet dan maar op zoek naar ‘The Room’. Een film die vanwege zijn imago van slechtste film allertijden uiteindelijk een soort cultklassieker is geworden. Een status die prima past bij die vrrrreemde snuiter.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 december 2017