The Domino Effect (2012)

Regie: Paula van der Oest | 98 minuten | drama | Acteurs: Jelka van Houten, Bracha van Doesburgh, Theo Maassen, Robert de Hoog, James D’Arcy, David Hayman, Harriet Walters, Nathaniel Parker, Miguel Gomez, Sarah Jones, Sakina Jaffrey, Tiya Sircar, Manish Dayal, Urmie Plein, Sep Schouwenaar, Ad van Kempen, Xu Linshu, Yang Gang, Chu Xingyi, Indraneel Bhattacharya, Priyamvada Sawant, Danish Ansan, Wendy Mvinjelwa, Ayabulela Stevens

Wie had ooit gedacht dat het zover zou komen? De kredietcrisis is jaren na het begin niet alleen nog steeds van invloed op de bevolking, maar is omgeslagen naar een enorme wereldwijde crisis waarvan het einde nog niet in zicht is. Één van de weinigen die hier geen problemen mee heeft is waarschijnlijk regisseuse Paula van der Oest. Drie jaar geleden is ze begonnen met het filmen van ‘The Domino Effect’, waarin de invloeden van deze onstuimige crisis op de gewone burger in beeld worden gebracht. Dat het thema in de loop der jaren zelfs actueler is geworden is voor Van der Oest natuurlijk louter positief. ‘The Domino Effect’ is een mozaïekfilm die zich over de hele wereld afspeelt, en doet zowel wat betreft vorm als inhoud denken aan films zoals ‘Babel’ (2006).

Centraal staan verschillende mensen en gezinnen op verschillende locaties. We zien onder andere een rijke Londense zakenman, een Amerikaanse taartenbakster met een veel te verwende dochter en een arme Indiër die alles op alles zet om het meisje van zijn dromen te krijgen. Hoe verschillend de settings en personen ook zijn, uiteindelijk krijgen ze op één of andere manier toch met elkaar te maken. Langzamerhand beginnen ze allemaal de crisis te merken, de één heftiger dan de ander, en beïnvloeden ze ook elkaar. Zo is Indiër Rahul (Neal Bhattacharya) verantwoordelijk voor andermans faillissement. Dit komt doordat hij zijn beloofde geld niet krijgt van iemand die ook financieel verlies ondervindt, enzovoorts. De opstapelende economische problemen zorgen dus voor een domino-effect tussen mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.

‘The Domino Effect’ laat op zeer beeldende en ontroerende manier de gevolgen van een ramp zien. Het meest schrijnende is nog wel dat de betrokkenen meestal niet schuldig zijn aan hun situatie en hier niets aan kunnen veranderen. Allicht kunnen veel kijkers zich hiermee identificeren. De film tilt individuele ervaringen naar een algemener en hoger plan, waardoor het publiek zich bewust wordt van hoe diffuus de crisis is verspreid, dat echt elke bevolkingslaag er last van heeft. Dat alles in verval is geraakt blijkt ook uit enkele beeldende metaforen, zoals wanneer taartenbakster Serena (Sakina Jaffrey) zelfs haar hak breekt op een cruciaal moment. Van der Oest brengt op deze manier een politiek bewustzijn en moraal over, iets dat in deze tijden goed gebruikt kan worden.

Van der Oest zet met ‘The Domino Effect’ een film neer die tegelijkertijd ontroerend, spannend, deprimerend maar ook hartverwarmend is, en zet de toeschouwer even met beide benen op de grond. Dankzij de actieve filmstijl en de aanwezigheid van voornamelijk buitenlandse settings en acteurs doet de film erg on-Nederlands aan, een aspect dat bijdraagt aan het globale en mondiale karakter van het onderwerp. Samen met het geloofwaardige acteerwerk maakt dit alles ‘The Domino Effect’ tot een zeer indrukwekkende film, die we hopelijk over de hele wereld terug zullen zien.

Alexandra Hoff

Waardering: 4

Bioscooprelease: 18 oktober 2012